'Onze kerk groeide weer in ledental'

Na acht jaar stopt Tom Mikkers deze zomer als algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap. Zaterdag kondigde hij zijn afscheid aan. De remonstranten, een klein en vrijzinnig kerkgenootschap, zijn voor de buitenwereld vooral bekend van de spraakmakende reclamecampagne op NS-stations ('Mijn God trouwt ook homo's'). Mikkers stelt zijn kerk achter te laten als een die voorzichtig groeit.

Wat heeft u doen besluiten te stoppen?

"Nu de ledenwervingscampagne afloopt, ben ik bang dat als ik toch blijf, ik mijzelf ga herhalen. Mijn doel was een methode te ontdekken om nieuwe remonstranten aan ons te binden en onze relevantie over het voetlicht te brengen."

En, is dat gelukt?

Ik kan niet zeggen of dat al is gelukt, er ligt in ieder geval iets waar mijn opvolger verder mee kan. De dekens zijn opgeschud."

Hoe laat u de remonstranten achter?

"Ons ledenaantal is dit jaar gelijk gebleven, boven de 5000. Vorig jaar groeiden vijf van onze gemeentes, nu zijn dat er achttien. Wij rekenen niet meer automatisch op aansluiting van de kinderen van remonstrantse ouders. Via de campagne en online sturen wij een uitnodiging aan de buitenwereld. We benaderen mensen niet met de boodschap dat zij als ons moeten worden, maar wij misschien meer als zij. Dat is een mindset waar ik in geloof, dat is mijn bijdrage geweest. De 'Mijn God'-campagne zorgde voor wat gefronste wenkbrauwen, maar het christelijke geloof hoort ook een beetje te ontregelen."

Zorgt dit voor duurzame groei van de remonstranten?

"In deze tijd van secularisatie kun je niet leunen op werkwijzen uit de vorige eeuw. Kerken die groeien zijn vaak juist die met weinig geschiedenis. Niet de problemen uit het heden, maar de successen uit het verleden zijn voor de kerk een obstakel. Onze campagne was voor de kerk gedurfd, maar voor de rest van de samenleving heel normaal. Zelf kiezen - een geloofswaarde voor remonstranten - en authenticiteit zijn in deze tijd kernwaarden geworden. Daarom is het belangrijk actief naar buiten te treden, mensen uit te nodigen en te onderzoeken wat zij van ons verwachten. Of dat duurzaam en toekomstbestendig is, dat moet de tijd gaan uitwijzen."

Hoe ziet uw toekomst eruit?

"De afgelopen jaren won Jezus het altijd van mijn moeder, eerlijk gezegd. Het zou fijn zijn wat meer klaar te kunnen staan voor mensen in mijn omgeving. Ik geef me een beetje over aan wat ik als theoloog aan anderen vertel: openstaan voor het leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden