'Onze generatie moet in feite dubbel betalen'

Wat vinden senioren van de korting op hun pensioen?

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

"De pensioenkorting stuit me verschrikkelijk tegen de borst. Ze vergeten dat het pensioen míjn eigendom is. Door al die uitspraken van minister Kamp gaan de mensen zelf geloven dat de rendementen van de pensioenfondsen achteruit gaan. Maar de cijfers wijzen op het tegendeel. De pensioenfondsen moeten onder dwang van de overheid ingrijpen."

Woedend is Chris Smit (68) uit Barendrecht over de recente maatregelen die ouderen treffen, met als klap op de vuurpijl nu een forse korting op de pensioenen. Zelf zit hij, als oud-medewerker in de autobranche, bij PMT dat de pensioenen per 1 april verlaagt met 6,3 procent. Samen met andere kortingen levert Smit al met al zo'n 12 procent in, 400 euro netto per maand. "Daar heb je dan veertig jaar lang tussen de 80 en 110 uur per week voor gewerkt. Ik ging één keer in de veertien jaar twee weken met vakantie."

En weer haalt hij minister Kamp van economische zaken aan, die vindt dat de ouderen van nu ook aan de jongeren moeten denken. "Maar ik heb in al die 45 jaren meebetaald aan de pensioenen voor ouderen. Onze generatie moet dus dubbel betalen."

En minister Asscher van sociale zaken zit volgens Smit helemaal fout met zijn opmerking afgelopen week in het Kamerdebat dat het eigenlijk de schuld van de pensioenfondsen is dat mensen met een aanvullend pensioen achterhobbelen. "Het is de overheid zelf die rooft, daarom schiet zijn opmerking mij in het verkeerde keelgat."

Persoonlijk zal Smit "niet aan de bedelstaf raken". Wel belde hij deze week met 'zijn' ouderenbond PCOB om zijn verontrusting te uiten over het feit dat die niet hard in actie komt. "Huur 500 bussen en leg Nederland plat. Roep de politiek tot de orde." Wat hij nu zou stemmen? 'Ik stemde op Rutte, maar dat is de laatste keer geweest. Nu ligt meneer Krol meer voor de hand, al vind ik hem af en toe wel soft, hij moet wat vaker met de vuist op tafel slaan."

Oud-vertegenwoordiger Wim Slager (77) uit Dordrecht merkt niets van de pensioenkortingen, omdat hij zijn pensioen krijgt van een verzekeringsmaatschappij. Die keerde uit nadat de directie van zijn vorige werkgever het bedrijfspensioenfonds leegroofde en het bedrijf waar Slager veertig jaar werkte, failliet liet gaan. Daardoor, en door het feit dat zijn salaris de laatste werkjaren feitelijk achteruit ging, is zijn pensioenuitkering toen al blijvend met 40 procent gedaald.

"Ik teer nu wel in op mijn spaargeld en mijn kinderen hebben al aangeboden te helpen, maar dat is niet nodig. Mijn vrouw en ik hebben geen hoge zorgkosten, we lijden geen honger en gaan gewoon op vakantie", relativeert Slager zijn situatie.

Maar al die andere ouderen dan, die op allerlei fronten inleveren? "De schrijnende gevallen zijn nu 50-plussers die op staande voet ontslagen worden en met een eigen huis zitten dat ze niet kwijt kunnen. Wij bejaarden hebben enorme reserves opgebouwd."

Of de politiek zich meer om de ouderen zouden moeten bekommeren, in navolging van de steeds populairder wordende ouderenpartij 50Plus? "Ach, dat weet ik niet. Ik ben zelf een fanatieke GroenLinkser. Ik ben met een hele boze kop uit het CDA opgestapt."

Gepensioneerden hebben zich nauwelijks georganiseerd
Nederland telt in 2013 ruim 2,8 miljoen 65-plussers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2040 zijn dat er maar liefst 4,7 miljoen. Daarna stabiliseert hun aantal.

Met zo'n gigantisch groeipotentieel zou je verwachten dat ouderenorganisaties als kool zouden groeien. Maar volgens Wim van Minnen van koepelorganisatie CSO moeten de clubs zich 'het schompes' werken om hun ledental op peil te houden. In de hoogste leeftijdscategoriën vallen tenslotte ook veel leden af door overlijden.

Andere bonden bevestigen dat het allemaal niet vanzelf gaat. De zeven bestaande ouderenbonden hebben bij elkaar ruim 850.000 leden. De FNV schat het potentieel voor zijn nieuw op te richten ouderenbond op ruim 200.000, zich baserend op het aantal ouderen dat het nu al organiseert.

Er bestaat weinig vrees dat de nieuweling leden van de bestaande bonden zal weglokken.

Een troost: vergeleken bij de 50Plus-partij van Henk Krol zijn alle ouderenbonden reuzen. Deze partij heeft maar zo'n 5500 leden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden