’Onze deur viel niet altijd even goed dicht’

(Trouw)Beeld reyer boxem

De Toverfluit in het Drentse Zuidwolde is een kleinschalige kinderopvang. De beveiliging is er hightech. Bij de ingang hangt een vingerscan.

De leverancier vertelde dat het de eerste crèche in Drenthe is met een vingerscan. Ouders met een kind op De Toverfluit verschaffen zich straks toegang door bij de voordeur hun vinger voor een leesapparaatje te houden.

Manager Miranda Zagers van het kleine kinderdagverblijf in Zuidwolde had gisterochtend willen aftrappen. Maar deze week moeten vaders en moeders die hun kleintje komen brengen of halen nog aanbellen. „We hebben nog niet alle vingers in de computer opgeslagen.”

De Toverfluit, met plek voor achttien baby’s en peuters, had de scan al besteld voor in het Belgische Dendermonde een geschminkte dwaas een crèche binnenstormde en twee baby’s en een leidster doodstak. Een leverancier bood het systeem aan en het leek een mooie oplossing voor een hinderlijk probleem. Zagers: „Onze voordeur valt niet altijd even goed in het slot. Daar wilden we iets aan doen, ook om te voorkomen dat een kind zomaar de straat op kan.”

De ouders van De Toverfluit zijn over Dendermonde wel zo’n beetje uitgepraat. „Alles is al gezegd en geschreven”, zegt de moeder van Koen die haar dreumes met zachte dwang de speelzaal in duwt, onderwijl bij haar zoontje informerend: „Zit de rem er vandaag op?”

Koens moeder is blij met de scan. Dat geldt ook voor Marlies Brummel. Tegen gekken kan niemand zich wapenen, meent de moeder die haar peuters Ella en Kamiel komt afleveren. „Maar goede beveiliging kan wel helpen tegen iets wat veel vaker voorkomt: dat een gescheiden ouder zijn of haar kind komt ontvoeren.”

Marlies Brummel hoorde over het Belgische drama toen ze aan het eind van de werkdag op weg was naar De Toverfluit. „Ik was behoorlijk overstuur.” Normaal houdt het welzijn van haar duo haar niet erg bezig overdag. Brummel is docent op het roc in Hardenberg: „Ik had het daar laatst nog met collega’s over. We hebben zo’n drukke baan, dat we geen tijd hebben om aan de kinderen te denken en we vertrouwen de crèche ook volledig.”

De Toverfluit wilde geen systemen met pasjes of codes. Zagers: „Dat leek ons te bewerkelijk, met het risico van kwijtgeraakte pasjes en vergeten codes.” Voor de scan worden de gegevens van rechter- en linkerwijsvingers opgeslagen. „Als om de ene vinger een pleister zit, werkt het systeem niet.”

Een protocol is in Zuidwolde nog in de maak. Stagiaires krijgen geen ’vingertoegang’ en ook opa’s, oma’s of buren die een kind komen halen moeten als vanouds aanbellen. En dan nog krijgen zij een kind alleen mee als de leidsters weten dat papa of mama vandaag verhinderd zijn en als ze voldoen aan een door de ouders gegeven signalement. Zagers: „Desnoods bellen we de ouders als we twijfelen.”

Maar wat als een groepje afhalers zich straks tegelijk meldt en achter de eerste aan naar binnen wandelt. „Ik ben bang dat ik de rest niet zou tegenhouden”, bekent Marlies Brummel. „Hoewel, wel natuurlijk als iemand geschminkt is of zich opgefokt gedraagt.”

Geen pasjes, geen codes, maar een scan voor wijsvingers. (FOTO REYER BOXEM)Beeld reyer boxem
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden