'Onze conservatieve reputatie klopt niet'

interview Jonge burgemeester trouwt homostellen in haar gemeente

MEXICO-STAD - Ze is pas 26 jaar en wordt omringd door conservatieve katholieke politici. Toch is de burgemeester van het Mexicaanse provinciestadje Cuauthemoc niet bang om het homohuwelijk in haar stad te legaliseren.

Indira Vizcaino Silva lijkt in weinig op een activist. Ze praat zacht en zakelijk, bijna monotoon, kiest voorzichtig haar woorden en ontvlamt zelden in revolutionaire passie. De burgemeester van Cuauthemoc, een plaatsje met 75.000 inwoners in de Centraal-Mexicaanse deelstaat Colima, staat toch in de voorhoede van de strijd tussen conservatieven en liberalen in haar land. Sinds februari staat ze, schijnbaar uit het niets, homostellen in haar gemeente toe te trouwen.

In 2009 legaliseerde Mexico-Stad als eerste entiteit in Latijns-Amerika het homohuwelijk. Liberaal Mexico juichte de beslissing van de toenmalige burgemeester Marcelo Ebrard toe als een doorbraak, maar in de overige 31 deelstaten blijft het voor homoparen onmogelijk om te kunnen trouwen. Ondertussen hebben Uruguay en Argentinië het huwelijk al wél voor iedereen gelijk gesteld.

Met name in de 'Bajio', het conservatieve en uiterst katholieke centrum van Mexico waar Colima ook toe behoort, zijn thema's als abortus en homohuwelijk voor de deelstaatregeringen volstrekt onbespreekbaar. Vizcaino, lid van de sociaal-democratische Partij van de Democratische Revolutie (PRD), laat zich door haar conservatieve en door mannen gedomineerde omgeving echter niet afschrikken.

Dit jaar op 27 februari voltrok ze het eerste homohuwelijk in haar gemeente. In de maanden die daarop volgden, voltrok ze er nog twee. Voor de burgemeester is dat pas het begin.

Het homohuwelijk is in Mexico alleen in Mexico-Stad legaal. Waarom heeft u besloten het toch in uw gemeente in te voeren?

"Het is eigenlijk heel simpel. Nadat de gemeente een verzoek ontving van een homostel om te mogen trouwen, besloten we het juridisch te onderzoeken en vonden we niets dat het in de weg kon staan. De deelstaatgrondwet van Colima stelt weliswaar dat het huwelijk exclusief tussen man en vrouw moet zijn, maar in de federale grondwet zitten basale mensenrechten verankerd. En mensenrechten moeten altijd prevaleren, dan pas komen lokale wetten. Zodoende zijn we vanuit het principe van het recht op gelijkheid verplicht het homohuwelijk toe te staan."

En dat terwijl Colima een uiterst conservatieve deelstaat is.

"Die reputatie heeft de staat. In Cuauthemoc hebben we echter een peiling gehouden, waaruit tot onze verrassing bleek dat tachtig procent van de bevolking geen direct bezwaar heeft tegen het homohuwelijk. We zijn een typisch Mexicaanse plattelandsgemeente, dus die reactie was veel positiever dan we hadden verwacht. Het kan zijn dat we een uitzondering in de regio zijn, of dat het conservatisme in Centraal-Mexico wordt overschat, maar als dat de publieke opinie binnen de gemeentegrenzen is, moeten we die hoe dan ook respecteren."

Is het homohuwelijk voor u persoonlijk een belangrijk thema?

"Ja, in die zin dat we in onze gemeente zoveel mogelijk gelijkheid en betrokkenheid proberen te creëren. Activisme is niet mijn doel, maar dit is wel een manier om vooruitgang te creëren op het gebied van dit thema. Het is ook een hele grote stap, en het helpt ons om het thema van gelijkheid op zowel lokaal als landelijk niveau open te breken."

Kreeg u veel tegenstand door uw beslissing het homohuwelijk te legaliseren?

"Vooral de deelstaatregering onder leiding van de Partij van de Geïnstitutionaliseerde Revolutie (PRI, de partij van president Enrique Peña Nieto, red.) was er zeer op tegen en heeft ook flink tegengas gegeven. De gouverneur wilde een referendum over het homohuwelijk houden, maar dat vind ik kwalijk. Het gaat hier over mensenrechten die al zwart-op-wit in de grondwet staan, daar kan je niet ineens een referendum over houden. Het is voor de tegenstanders slechts een manier om zich in te dekken."

Is Mexico er klaar voor om, net als Argentinië en Uruguay, het homohuwelijk in het hele land in te voeren?

"Daar ben ik van overtuigd. Colima maakt onderdeel uit van de Bajio, het zeer conservatieve centrum van het land, en zelfs hier zijn veel mensen blijkbaar vóór. Dat is een teken aan de wand. Het is een geleidelijk proces, maar ik denk dat we er klaar voor zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden