Onze Carice moet een ster worden!

Harmen van Dijk

Bij de première van de film ’De gelukkige huisvrouw’ mocht acteur Waldemar Torenstra’ aan een verslaggever van ’RTL-boulevard’ vertellen hoe het nou was, werken met ’een internationale ster als Carice van Houten’. Hij vond het geweldig, zei hij. En Van Houten stond er maar wat ongemakkelijk bij.

Natuurlijk, de actrice heeft het een stuk verder geschopt in de internationale filmwereld dan menig collega. Ze speelde met de grootste sterren: Tom Cruise, Jude Law en Leonardo DiCaprio – al kregen we van die laatste samenwerking niets te zien omdat ze volledig uit de film ’Body of Lies’ geknipt werd. Films met Sharon Stone en Gerard Depardieu staan op stapel. Maar daarmee is ze nog niet echt, zoals ze dat in Amerika noemen, een household name.

Vooralsnog scoort Van Houten haar grootste successen in Nederland: ’Komt een vrouw bij de dokter’ was een regelrechte hit en met ’De gelukkige huisvrouw’ zou het zomaar dezelfde kant op kunnen gaan.

Momenteel is ze aan de slag met ’Black Butterflies’, een film die weliswaar een Engelse titel draagt, maar toch vooral een Nederlandse productie is. Rutger Hauer – sinds jaar en dag onze man in Hollywood – speelt een hoofdrol. En Paula van der Oest – ooit nog genomineerd voor een Oscar – doet de regie.

Van Houten lijkt helemaal tevreden met haar vaderlandse successen. Maar Nederland wil meer. Carice móet een Hollywoodster worden! Afgelopen week verscheen in diverse media het bericht dat Van Houten naar Los Angeles wilde verhuizen om haar internationale carrière een flinke duw in de goede richting te geven. Op haar 33ste was haast geboden!

Onzin, reageerde de actrice een dag later. „Ik speelde weleens met de gedachte”, zei ze tegen Novum Nieuws. „Maar dat betekent niet verhuizen of daar gaan wonen. Misschien iets langer dan drie weken.”

Maar we hoeven Carice helemaal niet naar Hollywood te schoppen – haar collega Thekla Reuten zit er al. Ze speelde al met Colin Farrell en zat in de Amerikaanse tv-series ’Sleeper Cell’ en ’Lost’. En nu werkt ze aan een film met dé Hollywoodster van het moment, George Clooney. ’The American’ wordt trouwens geregisseerd door weer zo’n Nederlandse wereldster – Anton Corbijn.

Nu we toch bezig zijn: ook Michiel Huisman doet het best leuk over de grens. In Groot-Brittannië speelde hij de balletlegende Rudolf Nureyev in een tv-film. Ook Yorick van Wageningen wordt nog wel eens gevraagd in het buitenland. Hij zal binnenkort te zien zijn in een film met Martin Sheen en zijn zoon, Emilio Estevez.

Maar waarschijnlijk is op dit moment Famke Jansen ’ons’ bekendste exportproduct op filmgebied. Vooral haar optreden in drie ’X-men’-films dragen bij aan haar roem, en ze speelde in een hele rits films en tv-series sinds ze doorbrak als het Bondmeisje met de dodelijke dijen.

Je kunt je wel afvragen hoe Nederlands Jansen, ondanks die achternaam, eigenlijk is. Ze speelde nog nooit in een Nederlandse film. In 1984 vertrok ze als fotomodel naar de VS en maakte daar carrière. Haar zusje Antoinette Beumer bleef in Nederland en is succesvol als regisseur – ze maakte met Carice van Houten ’De gelukkige huisvrouw’. En Famke Jansen was als trotse zus én beroemde filmster aanwezig op de première, afgelopen maandag in Tuschinski.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden