Moderne Manieren

Onze buurman verhuurt zijn huis aan luidruchtige groepen

Moderne Manieren - Vrienden en familie Beeld Nanne Meulendijks

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Wij wonen in een fijn huis in het centrum. Het huis is oud en niet geweldig geïsoleerd, dus je hoort wel eens iets van de buren - dat hoort erbij vind ik. Nu verhuurt onze ene buurman zijn huis via Airbnb. De groepen (tot wel acht personen) die komen zijn een gezellig weekendje uit en zitten in de tuin te praten en te lachen. Toen hij net begon met de verhuur, hebben we een paar keer naar hem gebeld dat er te veel lawaai was: tot laat, met bbq en ’s nachts gebonk op de trap. Hij heeft zich daarvoor verontschuldigd en verhuurt nu aan minder grote groepen. Maar ik zou wel eens rustig op mijn balkon willen zitten zonder dat het voortdurend bal is in de tuin onder mij. Ik snap dat hij lekker wil verdienen, maar ik heb geen zin om zo vaak in het lawaai van iemand anders z’n gezelligheid te zitten.

Last van Airbnb

Beste Last van Airbnb,

Een heel vervelende situatie en precies de reden waarom veel mensen een hekel hebben aan het fenomeen Airbnb. De toeristen zijn een week of een weekendje uit, gedragen zich alsof ze in een uitgaansgebied zitten en bederven zo de rust van de omwonenden.

Gemeentes zijn bezig om Airbnb aan banden te leggen, maar voorlopig zal het voor uw buurman een lucratieve onderneming blijven. Hij zal niet van zins zijn om ermee op te houden. Probeer om met hem in gesprek te blijven. U heeft het aantal gasten dat hij tegelijk over de vloer krijgt al weten te verminderen. U kunt ook vragen of hij aan gezinnen wil verhuren in plaats van groepen. Gezinnen geven minder lawaai, omdat ze niet met z’n allen alcoholisch tot diep in de nacht de bloemetjes buiten zetten, maar eerder gaan slapen. U kunt de buurman ook vragen of hij huisregels wil opstellen voor zijn gasten: geen bbq, geen muziek in de tuin, na elf uur geen lawaai meer, niet bonken op de trap, dat soort dingen. Misschien dat dat enige soelaas brengt. Maar in de kern is uw probleem onoplosbaar.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden