'Onze buurman is letterlijk uit zijn bed gevallen'

Inwoners van Amatrice lopen met hun hond langs de puinhopen van hun dorp.Beeld AFP

De 59-jarige Belgische arts Luc Colemont beleefde angstige momenten in een kustplaats onder Rome, de 42-jarige Susan van Sprang schrok wakker op 70 kilometer van het epicentrum.

"We zijn vannacht flink wakker geschud om 03.36 uur", zegt Colemont. Hij bevond zich op 130 kilometer van het epicentrum. "Ik vroeg me gelijk af of het een lichte lokale schok was of verderop een veel zwaardere aardbeving. Mijn echtgenote is Italiaanse en die riep gelijk: 'terremoto', 'aardbeving'. Het duurde zeker veertig seconden totdat het schudden stopte. En een uur later kwam de tweede schok. De hele slaapkamer trilde. Toen kon ik me alleen maar voorstellen dat het verderop nog vele malen erger moest zijn."

"We hebben het licht aangedaan en ik ben gelijk op de sociale media gaan kijken", zegt Colemont. "Ik kreeg whatsappberichten van vrienden en familie en heb mijn moeder verwittigd dat ik oké was. Op Twitter onder de hashtag terremoto kwam er live verslag binnen van de ramp in Amatrice."

"Logischerwijs was ik bang. Op dat moment wist ik niet of dit slechts een voorbode van een zwaardere aardbeving was of dat het hierbij bleef. Op basis van het verleden wist ik dat er nog meer kon komen. Geslapen heb ik niet meer."

"De boerkini's en de immigranten die de afgelopen tijd het nieuws domineerden, zijn naar de achtergrond geduwd. Italianen weten dat dit niet de laatste aardbeving zal zijn."

Spaghetti all'Amatriciana
Volgens Colemont zou er eind van de week in het zwaar getroffen Amatrice een groot feest zijn ter ere van de spaghetti all'Amatriciana, de lokale spaghetti. "Daarom zijn nu ook veel meer toeristen op die plek aanwezig. De Italiaanse media noemen deze aardbeving nu al erger dan die in L'Aquila in 2009."

Notaris Susan van Sprang uit Tilburg en haar gezin werden net als Colemont om half vier wakker van het geschud. "De hele slaapkamer trilde. We wisten nog niet gelijk wat er gebeurde, maar al snel realiseerden we ons dat het een aardbeving was. Toch schokken we enorm, want we wisten niet wat er nog zou komen. Later kwam er nog een aardbeving."

Ook Van Sprang keek direct op Twitter wat er aan de hand was. "Daar kwam een stroom aan berichten binnen. Op tv waren nog niet direct beelden van de verwoeste dorpjes. We zijn naar buiten gegaan en daar stonden de vijf andere Nederlandse gezinnen die hier in het agriturismo zitten. De beheerder kwam ook direct. Hij was redelijk rustig en stelde ons gerust dat het huis aardbevingbestendig is. Ze zijn er aan gewend hier, zei hij."

Hoofdwond
"Onze buurman is door de aardbeving letterlijk uit zijn bed gevallen. Hij had een flinke hoofdwond, dus mijn man is met hem naar het ziekenhuis gereden. Voor de rest is iedereen hier ongedeerd. Familie in Nederland heb ik gelijk via de app gerustgesteld."

Op de beelden die Van Sprang op televisie ziet, herkent ze de dorpjes die ze eerder deze week heeft bezocht. "Dat in Pescara del Tronto, waar we een paar dagen geleden nog waren, nu minstens honderd mensen worden vermist, is niet voor te stellen."

Dicht bij epicentrum
De 18-jarige Zwitser Noé Meiler zat dichter bij het epicentrum. "Ik woon heel dicht bij Amatrice", zegt hij. "En werd direct wakker door de eerste aardbeving. Kort daarop volgde de tweede heftige schok. Omdat ik veel mensen ken die in Amatrice wonen, ben ik er zo snel mogelijk heen gegaan. Ik wilde weten of ze nog in leven waren."

Meiler trof een 'apocalyptische situatie' aan. "Bijna alle oude gebouwen zijn verwoest. Ze zijn als zandkastelen in elkaar gezakt. Zelfs de nieuwere gebouwen zitten vol met scheuren. En auto's zijn verpletterd door in tweeën gespleten huizen. De klok van de plaatselijke kerk is stil blijven staan op het tijdstip van de eerste heftige aardschok."

Hij zag mensen levend onder het puin vandaan komen. "Maar veel inwoners van Amatrice hebben het niet gered. Ik heb meerdere dodelijke slachtoffers uit het puin gedragen zien worden. Het is nu heel druk in Amatrice. En in de middag waren nog enkele naschokken voelbaar. Er zijn veel reddingsploegen en inwoners van omliggende plaatsen die met scheppen hier naartoe zijn gekomen om te helpen zoeken naar overlevenden. De politie probeert de weg vrij te houden voor ambulances en er zijn veel journalisten. Vanochtend moest ook het plaatselijke ziekenhuis geëvacueerd worden omdat het te gevaarlijk was. Gewonden lagen voor de deur in de hete zon."

De inwoners van Amatrice zijn verslagen, zegt Meiler. "Zij zijn bang dat het zeker twintig jaar gaat duren voordat hun stadje weer herbouwd is, zo kapot is het."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden