’Onze boefjes. Leuk om over stemmen te praten met ze’

Aarhus„Hoi Lars." „Hallo Lars." „Hé die Lars", klinkt het van alle kanten als hoofdagent Lars Bro (41) door het winkelcentrum City Vest in Aarhus loopt.

Met zijn kale hoofd, ringbaardje en felblauwe ogen is Bro een bekende verschijning in Gellerup, deze buitenwijk van Aarhus waar 87 procent van de bewoners allochtoon is. Tot voor kort was hij hier wijkagent, met een team van acht agenten onder zich. Al snel was hij bekend vanwege zijn rechtdoorzee aanpak van sociale problemen en integratie.

Bro kwam landelijk in het nieuws toen hij twee jaar geleden zelf naar deze wijk verhuisde. „Sommige politici beweerden dat deze wijk gevaarlijk was. Ik wilde bewijzen dat je hier op alle tijden van de dag veilig rond kunt lopen.” Vanwege een gemeentehervorming werd hij in september overgeplaatst naar een kantoorbaan elders in de stad. „Als vrijwilliger en bewoner ben ik nog steeds bij verscheidene initiatieven betrokken.”

Gisteren deelde Bro folders uit in het winkelcentrum van Gellerup, bij de roltrappen. Verderop staan zijn politieke tegenstanders: conservatieven die lucifersdoosjes uitdelen, sociaal-democraten die rode rozen weggeven en liberalen die snoepjes presenteren. De christen-democraten, een kleine partij die de kiesdrempel waarschijnlijk niet haalt, delen alleen folders uit, net zoals de leden van de Radikale Venstre, een middenpartij à la D66, die vandaag verkleed zijn als kerstman. De nationalistische Deense Volkspartij was niet aanwezig.

„Kom maar op met die kerstcadeaus”, grinnikt Bro naar zijn vroegere partijgenoten van Radikale Venstre. In mei, kort na de oprichting van de pro-buitenlanderpartij Nieuwe Alliantie, stapte Bro over. Het is kenmerkend dat hij, naast de officiële partijfolder, twee zelfgemaakte folders bij zich heeft. Eén voor de buurtbewoners en één voor de mensen die elders wonen.

„Ik steun een conservatieve regering, maar ik neem de gevolgen waar van de harde debattoon die de Deense Volkspartij voert. Ik zie dat mensen het zich erg aantrekken dat ze „gevaarlijk” worden genoemd alleen omdat ze moslim zijn. Ze gaan zich afzonderen en zo ontstaat er een ongewenste parallelle samenleving.”

„Hé Lars”, zeggen twee langslopende allochtone tieners, allebei met een modieus scheefstaande pet op het hoofd. „Ik weet niet wat ik moet stemmen”, zegt de één. „Je bent geen Deens staatsburger, dus je mag niet eens stemmen”, weet de ander.

Geduldig legt Bro uit wat ze moeten doen als ze in de toekomst wel mogen stemmen. „Dat waren twee van onze kleine boefjes”, legt Bro uit als de jongens verder lopen. „Soms gaan ze het verkeerde pad op. Wat leuk om met hun over verkiezingen te praten.”

Bro is als vrijwilliger onder meer betrokken bij de oprichting van de eerste hogeschool in deze wijk, bedoeld voor volwassenen die hun horizon willen verbreden. „We willen proberen ouders les te geven in onderwerpen als democratie, maar ook in eerste hulp en wat te doen bij brand. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en dan kunnen ze makkelijker nieuwe dingen accepteren uit de wereld om hun heen.”

„In de politiek is er te veel theorie en te weinig praktijk”, vindt Bro. „Precies op dat vlak wil ik als politicus een bijdrage leveren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden