Onwezenlijke rust in Milaan

Hoge concentratie fijnstof noopt burgemeester tot tweedaags auto- en scooterverbod

Geen getoeter, geen ronkende motoren: de straten van Milaan zijn twee dagen - gisteren en vandaag - stil en zo goed als verkeersvrij. Omdat deze stad met ruim een miljoen inwoners te veel last van smog heeft, mogen auto's, brommers en scooters er van 10 uur 's morgens tot zes uur 's avonds niet rondrijden. De stedelingen zijn aangewezen op het openbaar vervoer en de fiets.

Rond de majesteuze Dom van Milaan heerst een onwezenlijke rust; waar normaal gesproken auto's bumper aan bumper staan, wandelen dames in bontjassen en fietsen gezinnen. "Dit is heerlijk", zegt de opgetogen studente Natalia Cassi terwijl ze van haar fiets stapt. "Niemand toetert, niemand zit op je bumper."

In het door luchtvervuiling geplaagde Milaan kennen ze wel autoloze zondagen, en soms mogen alleen auto's met even of met oneven nummerborden de weg op. Maar nooit eerder is er een totaalverbod van twee dagen ingesteld, niet in Milaan en niet in de rest van Italië. Zo'n achthonderd automobilisten bleken gisteren niet op de hoogte en kregen prompt een boete van 155 euro.

Burgemeester Giuliano Pisapia is tot deze drastische maatregel gekomen omdat er te veel fijnstof in de lucht zit. Dat is schadelijk voor de volksgezondheid. Het regent in Milaan al tijden niet en daardoor is de lucht enorm vervuild. De door de EU opgelegde grens van 50 microgram per kubieke meter wordt al ruim twintig dagen achtereen overschreden. "Er zit als het ware een kap van smog over de stad, met een hoogte van zo'n 150 meter. Die blijft intact zolang het niet waait en niet regent. Hoe meer verkeer er is en hoe meer verwarmingsketels aanstaan, hoe voller die kap met fijnstof komt te zitten", zegt Andrea Poggio van milieubeweging Legambiente.

De burgemeester zegt na 'slapeloze nachten' te hebben besloten dat ook de scholen twee dagen dicht zijn, zodat de verwarming daar niet aan hoeft. Bovendien verzoekt hij alle Milanezen dringend om de verwarming niet hoger dan op twintig graden te zetten. Daarnaast geven dertig wagens van de reinigingsdienst de straten een speciale anti-fijnstof wasbeurt.

Milieuactivist Andrea Poggio zet vraagtekens bij al deze maatregelen. "De gemeente had meer moeten doen om de luchtvervuiling te voorkomen. Waarom wordt er pas ingegrepen als de noodsituatie al is ontstaan?" Hij pleit voor een structurele gedragswijziging van zijn stadsgenoten. "Ze moeten af van het idee dat ze als ze ergens heen moeten ze de auto moeten pakken. Na Rome is Milaan de hoofdstad van Europa als het gaat om autobezit; op elke honderd inwoners zijn er 65 auto's. Daarnaast moet de verwarming sowieso nooit hoger dan op 20 graden staan."

Bij de gemeente erkennen ze dat het tweedaagse verkeersverbod niet voldoende is om het probleem op te lossen. "Dit is een experiment. We willen de Milanezen bewustmaken van het feit dat ze zich ook zonder auto kunnen verplaatsen", zegt gemeenteraadslid Luca Gibellini. "Er moet echt een mentaliteitsverandering plaatsvinden, anders verdwijnt de luchtvervuiling nooit." Gibellini hoopt dat het snel gaat regenen. "Maar meteorologen voorspellen pas regen voor 23 december. Ik vrees dat we het verkeersverbod snel zullen moeten herhalen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden