Onvrede over te lage WOZ-waarde groeit

null Beeld anp xtra
Beeld anp xtra

Jarenlang klaagden huizenbezitters dat de gemeente de waarde van hun woning, de basis voor de gemeentelijke onroerendgoedbelasting, te hoog inschatte. Die trend keert. Nu het op de huizenmarkt weer wat beter gaat, vindt een groeiende groep woningeigenaren dat hun WOZ-waarde juist te laag is.

Met een hogere waardering van hun woning door de gemeente, hopen bewoners bij verkoop een betere prijs te krijgen. Meer belasting betalen nemen ze voor lief.

Juristenbureau WOZ Specialisten krijgt meer klachten over een te lage WOZ-waarde. Het bedrijf is gespecialiseerd in beroeps- en bezwaarprocedures voor de WOZ. Voorheen kreeg het juristenbureau op jaarbasis een of twee bezwaren tegen een lage WOZ-waarde. Dit jaar zijn dat er honderd. "Dit soort aanvragen waren zeldzaam", zegt directeur Ferdinand de Regt. Volgens hem willen klanten hun WOZ-waarde soms wel 60.000 euro hoger hebben.

Verkoopprijs
Vereniging Eigen Huis krijgt meer telefoontjes met vragen over de - volgens haar leden - te lage WOZ-waarde. De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet onroerende zaken goed uitvoeren en merkt het in zijn contacten met gemeenteambtenaren.

Een lage WOZ-waarde kan lastig zijn bij het verkopen van een huis, omdat die waarde de verkoopprijs omlaag kan drukken. "De WOZ wordt vastgesteld op 1 januari vorig jaar en in de tussentijd zijn de Utrechtse woningen met tuin in prijs gestegen", zegt makelaar Robert Veldhuizen. "Een verschil van een halve ton kan een vreemd beeld geven voor aspirant-kopers." Zij kunnen vandaag rond gaan kijken op de Openhuizendag.

Daarnaast mogen mensen met een hogere WOZ-waarde, afhankelijk van hun bank, een lagere hypotheekrente betalen. Hoe groter het verschil tussen de openstaande hypotheekschuld en de waarde van de woning, hoe kleiner het risico voor de bank is en hoe lager de hypotheekrente kan zijn. "Door de dalende huizenprijzen kwamen meer woningen onder water te staan", zegt Caspar Remmers van de Waarderingskamer. "Dat kan ertoe leiden dat de bank wil praten over de lening. Dan is een hogere WOZ-waarde gunstiger."

Nieuwe wet
Aan de andere kant bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van het eigenwoningforfait, de waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting en erf- en schenkbelasting. "Die tientjes extra neemt de verkopende partij voor lief", zegt Veldhuizen.

Een nieuwe wet, al door beide Kamers, moet WOZ-waarden openbaar maken. Mensen op huizenjacht kunnen dan met een muisklik controleren of de vraagprijs daar bij past. Nu zijn WOZ-waarden niet zomaar te bekijken, omdat ze iets zeggen over iemands fiscale positie. Alleen woningeigenaren kunnen maximaal drie WOZ-waarden uit de eigen straat, buurt en woonplaats bij de gemeente opvragen. Maar dat duurt weken.

De Regt: "De WOZ-waarde is binnenkort eenvoudiger een drukmiddel voor kopers." Mensen die hun WOZ-waarde te laag vinden, kunnen niet naar de rechter stappen maar moeten er met de gemeente uitkomen. "Rechters zien WOZ-waarden puur als middel voor heffing van belastingen", zegt Remmers. "Zij oordelen dat niemand belang heeft bij het betalen van méér belasting."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden