Onvrede groot bij rijksambtenaren

door Wilma van Meteren

Zeker 10.000 rijksambtenaren gaan vandaag de straat op. Niet alleen om een hoger loon te eisen, het is ook een uiting van grotere onvrede. Ze voelen zich miskend en de speelbal van reorganisaties en bezuinigingsoperaties.

Vanaf een loopbrug hoog in het ministerie van sociale zaken ontrolt zich een ’kunstwerk’: who is afraid of red, red + red. Het ’wie is bang van rood, rood en rood’ is een knipoog naar het beroemde werk van de Amerikaanse schilder Newman. Het spandoek is opgehangen door actievoerende rijksambtenaren nadat de rode actieposters van de bonden in het gebouw waren verdwenen.

Niet alleen bij het departement van sociale zaken zijn er krachten aan het werk die ambtenaren willen weerhouden van acties voor een betere cao. Bij de belastingdiensten moesten vertegenwoordigers van de bonden benadrukken dat werknemers ook onder werktijd actie kunnen voeren. Managers hadden laten weten dat dit soort zaken alleen in de eigen tijd mogen. „We hebben een enorme papiermassa van 200 aanzeggingen voor de actiedag van vandaag de deur uitgedaan om ons jurdisch in te dekken”, vertelt vakbondsonderhandelaar Alfred Lohman van CNV Publieke Zaak.

Inzet is 2,5 procent loonsverhoging, een dertiende maand (te bereiken in drie stappen) en 100 euro extra compensatie voor de gestegen ziektekosten. Volgens minister Remkes van binnenlandse zaken buiten-proportionele eisen, volgens de bonden redelijk en verantwoord. Immers de rijksambtenaar wil net als andere werknemers na het zuur – in sommige gevallen 100 euro per maand minder door de gestegen ziektekosten – ook het zoet. „Die compensatie voor verloren koopkracht is een diep gewortelde eis. Ze willen reparatie”, zegt Lohman.

Maar behalve dat speelt ook de groeiende onrust over hun positie een rol. „Ze zijn de eindeloze reorganisaties en bezuinigingen op het ambtenarenapparaat beu”, beschrijft de vakbondsonderhandelaar. De aangekondigde bezuinigingen op het ambtenarenapparaat in regeerakkoord deden daar een schep bovenop. In reactie beschrijven ambtenaren zelf dat ze zich geminacht voelen. „Het is de zoveelste poging om af te rekenen met de bureaucratie.” Nederland heeft helemaal geen buitensporig groot ambtenarenapparaat, verdedigen ze zich. De grootste kwaal is volgens hen dat de overheid modieuze managementmethodes kopieert uit het bedrijfsleven en daarmee de unieke kwaliteiten van de publieke sector ondermijnt. Dat is overigens ook de kritiek van een groep vooraanstaande economisch adviseurs.

„Er komen ongelukken van als ze zonder overleg bezuinigen, want op alle ministeries en bij diensten is de kaasschaaf al gebruikt”, waarschuwt Lohman. Nu al lopen mensen, zoals in het gevangeniswezen, op hun tenen. De sfeer is niet best. Veel goede mensen vertrekken. „En hoe kan je zo concurreren met het bedrijfsleven om de beste mensen?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden