Onvrede bij speciaal onderwijs: Hoezo krijgen wij evenveel als collega op de basisschool?

Beeld ANP

Ook het voortgezet speciaal onderwijs wil meer loon en een einde aan het lerarentekort, maar wordt over het hoofd gezien.

Tijdens de lerarenstakingen is er te weinig aandacht voor leerkrachten in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Zij geven les op middelbare scholen, maar krijgen betaald volgens dezelfde cao als leraren in het basisonderwijs. "In het stakingsgeweld van PO in Actie vallen wij niet op", schrijven zeven organisaties voor speciaal onderwijs. Ook zij waarschuwen voor een groot tekort aan leraren.

Het vso hoort bij het primair onderwijs, net als het basisonderwijs. "Dat is zo gegroeid omdat het speciaal onderwijs vroeger meer een opvangplek was dan een onderwijsinstelling", zegt Mariëtte van Leeuwen. Ze is bestuurder van Altra en Horizon, organisaties met gezamenlijk 35 scholen voor leerlingen met gedragsstoornissen of psychiatrische problematiek en initiatiefnemer van de 'Vuist voor vso'-campagne. Die vraagt meer aandacht voor het speciaal onderwijs op de middelbare school.

Tegenwoordig behalen leerlingen in het vso een diploma. Volgens cijfers van de Onderwijsinspectie leert bijna 47 procent van de leerlingen door, 26 procent gaat werken en 27 procent gaat naar dagbesteding.

"Wij leiden leerlingen op van praktijkonderwijs tot vwo, maar we kunnen qua salaris niet concurreren met het regulier voortgezet onderwijs", zegt Van Leeuwen. In het vso krijgen leraren meer betaald dan in het basisonderwijs, maar minder dan in het voortgezet onderwijs. Om dat gelijk te trekken is volgens het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs jaarlijks minstens 13,7 miljoen euro nodig.

Het lerarentekort waar basisscholen mee kampen, voelen scholen voor vso ook. Voor het vso is of een pabo-diploma nodig of - voor scholen met havo en vwo-afdelingen - een diploma van een hbo- of universitaire lerarenopleiding. Maar de meeste pabo-afgestudeerden werken liever op een basisschool en vakleerkrachten kunnen op een reguliere middelbare school meer verdienen.

Goed mis

Daardoor is het lerarentekort in het vso volgens Van Leeuwen nog erger dan in het basisonderwijs. "Ik heb vacatures een jaar open staan. Dat betekent dat we groepen moeten verdelen, waardoor klassen groter worden. Dat is voor onze leerlingen helemaal niet goed. En als het met deze kinderen mis gaat, gaat het goed mis."

Horizon en Altra hebben naar eigen zeggen op dit moment tientallen vacatures die al lang onvervuld zijn. Daarnaast is een deel van de klassen al verdeeld of opgevangen door invallers en staan er onbevoegde leraren voor de klas. Van Leeuwen: "De situatie in het vso is schrijnend en urgent. Een investering kan niet uitblijven".

Centerdata, dat voorspellingen doet over het lerarentekort in het primair onderwijs, durft geen voorspelling te doen over het specifieke tekort in het voortgezet speciaal onderwijs. Die groep leraren is relatief klein, mailt een van de onderzoekers, waardoor er te veel onzekerheden zijn. Ook andere onderzoeken naar onvervulde of moeilijk vervulbare vacatures kijken naar het gehele primair onderwijs, waar het vso een klein deel van uitmaakt.

De acties in het basisonderwijs hebben ook hun weerslag op het middelbaar beroepsonderwijs. Trouw sprak mbo-docenten Patrick Woudstra en Tommy Derksen, die vertelden geen lol meer in hun werk te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden