Onvoorspelbare NK afstanden

Startbewijzen voor EK allround en WK afstanden staan in Thialf op het spel

Binnen het conservatieve schaatsen was het een moeilijke brok om weg te slikken: de NK afstanden, jarenlang ver voor het invallen van de winter de opening van het schaatsseizoen, zijn verplaatst tot net na Kerstmis. Of dat, zoals wel is gesteld, een sportieve en commerciële misser is van de KNSB, valt te betwijfelen.

Wat de commerciële kant betreft: het drieluik van zondag 27 tot en met dinsdag 29 december in Thialf is grotendeels uitverkocht. Dat was in het verleden wel anders, met name op de vrijdagavond als de tribunes schrikbarend leeg bleven.

De verschuiving heeft echter vooral te maken met 'sporttechnische redenen'. Er wordt mee ingespeeld op veranderingen op de internationale kalender die door de ISU een seizoen eerder waren ingevoerd. Daarbij zijn de WK afstanden als het mondiale hoogtepunt centraal in het seizoen geplaatst. De WK allround, steeds meer een aan Nederland voorbehouden folklore, is halverwege maart de dovende kaars van een lang opgerekte seizoen.

Hoe uitstervend die allround-discipline elders op de wereld ook is, in Nederland wordt er krampachtig aan vastgehouden. Vorig jaar zei Sven Kramer dat hij niet kon wennen aan de verhoogde status van de WK afstanden, waarin twaalf olympische dagen in vier dagen zijn samengebald. Zolang olympische belangen niet meespelen, staat allround voor hem voorop.

Sportief sluiten de NK afstanden nu uit kwalificatieoogpunt beter aan bij de EK allround (9 en 10 januari in Minsk) en de WK afstanden (11-14 februari in Kolomna). Kramer, die tegenwoordig zijn wedstrijden economisch kiest, moet voor kwalificatie daarvoor in Heerenveen een uitgebreid programma draaien en mogelijk vol gaan.

Om zich voor Minsk te plaatsen, moet de Friese Koning Allround bij de eerste drie eindigen in een puntenklassement dat van de 1500 en 5000 meter (vrouwen 1500 en 3000) wordt opgemaakt. Voor de WK afstanden is de opdracht zwaarder. Voor de vijf kilometer is een van de drie startbewijzen op basis van het klassement na vier wereldbekers al vergeven aan Jorrit Bergsma. Voor de tien kilometer heeft Nederland slechts recht op twee startplaatsen, die worden dinsdag in Heerenveen verdeeld. Kramer heeft zich tijdens drie wereldbekers (Inzell liet hij schieten voor een trainingskamp) warm kunnen rijden, zijn vorm is groeiende.

Grotere vraagtekens staan achter de naam van zijn vrouwelijke evenknie Ireen Wüst, die de eerste internationale schermutselingen miste.

Niet alleen hielden twee valpartijen in de trainingsfase, en een daarbij opgelopen lichte de hersenschudding, haar buiten het spel om de wereldrecords op de snelle banen van Calgary en Salt Lake City. Misschien wel erger was dat ze tijdens de seizoenouverture in Enschede op de 1500 meter 0,02 seconde tekortkwam voor de zesde plaats. Die had haar recht gegeven op de reservestatus, waardoor ze tijdens de wereldbekers onder goede omstandigheden met snelle rijders had kunnen trainen.

Wüst had tot dit seizoen elf jaar onafgebroken deelgenomen aan de eerste helft van het wereldbekerblok. In haar column in De Telegraaf zei ze vorige week het gevoel te hebben niet meer welkom te zijn in 'mijn eigen familie'. Eerder had de oprichtster van de nog altijd sponsorloze ploeg Team4Gold de schaatsbond verweten haar onvoldoende hulp te bieden. Die had Wüst een accreditatie moeten geven zodat ze in elk geval onder goede omstandigheden had kunnen trainen. Directeur sport Arie Koops weerlegde dat verwijt, de ISU bepaalt wie tijdens en rond de wereldbeker op het ijs mag.

De NK afstanden als (vertraagde) seizoensopening, dat is in elk geval iets dat voor Wüst vertrouwd aanvoelt. Ze zegt dat ze nog niet op haar oude niveau is, maar leunt op de wetenschap dat ze altijd hard rijdt als het erom gaat.

Dat zullen ook andere grote kampioenen moeten: Sven Kramer, Ronald en Michel Mulder, Stefan Groothuis, ze staan nog met lege handen. Talenten als Kjeld Nuis, Marrit Leenstra, Kai Verbij, Gerben Jorritsma en Thomas Krol azen op een machtswisseling. Daarbij, het aantal internationale startbewijzen is gekrompen en Nederland kent mondiaal de hoogste dichtheid van toprijders. Die mix kan van de NK afstanden een onvoorspelbaar, boeiend spektakel maken.

Geplaatst voor Kolomna

Na vier wereldbekers zijn op grond van de hoogste Nederlandse klasseringen de klassementen per afstand de volgende rijders geplaatst voor de WK afstanden in februari in Kolomna:

Kjeld Nuis (1000, 1500), Marrit Leenstra (1000, 1500), Kai Verbij (500 meter), Jorrit Bergsma (5000 meter), Jorien ter Mors (500 meter) en Marije Joling (3000 meter).

Voor alle afstanden zijn maximaal drie startplaatsen beschikbaar, behoudens de vijf kilometer vrouwen en tien kilometer mannen, waarop maximaal twee deelnemers per land mogen starten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden