Onvoldoende regen

Er is deze maand op veel plaatsen flink wat neerslag gevallen. Op de KNMI-stations Herwijnen en De Bilt staat de teller op 111 mm en het landelijk gemiddelde bedraagt circa 80 tegen normaal 57 mm.

Door het sterk buiige karakter van de neerslag zijn de verschillen van plaats tot plaats groot. Op het vliegveld Eindhoven is 106 mm opgevangen tegen slechts 56 mm op de hemelsbreed amper 35 kilometer verderop gelegen luchtmachtbasis Volkel. Verder weinig neerslag langs de oostgrens (Losser 39, Hupsel 56 mm), in het noordwesten en ten dele op de Wadden (Den Helder 53). Hoewel het droge weer maaiende en kuilende boeren nu tot tevredenheid stemt, blijven de neerslagtekorten op de lange termijn verontrustend groot. Vanaf april 1995 tot en met deze maand mei bedraagt het cumulatief landelijk neerslagtekort zo'n 355 mm. Van de 26 maanden waren er maar liefst 16 te droog, 6 te nat en 4 ongeveer normaal. De grote tekorten veroorzaken structurele verdroging in kwetsbare natuurgebieden en doordat men ook nog eens bij ieder plasje op de landerijen aan het malen slaat, is het inklinken van de bodem feitelijk al een groter probleem dan het stijgen van de zeespiegel. Zo lag de Alblasserwaard vijf eeuwen geleden anderhalve meter hoger dan nu.

Vandaag wordt met een noord tot noordwestelijke wind een nieuwe hoeveelheid koele lucht aangevoerd. Dat gebeurt tussen een hoge-drukgebied boven Schotland en een depressie boven Polen. Vanmiddag liggen de hoogste temperaturen tussen de 12 en 16'. Het kwik verkeert overigens ook in een enigszins bedrukte stemming doordat wolkenvelden over ons land trekken. Daaruit kan het plaatselijk wat miezeren. Toch komt ook hier en daar de zon er eventjes aan te pas.

Morgen wat meer zon dan vandaag en temperaturen rond 17' (in de kustgebieden wat lager).

Gisteren trokken er wolkenvelden over ons land, waaruit in het noorden plaatselijk wat regen viel. Toch kwam ook de zon er veelvuldig aan te pas, resulterend in 20,5' in Hoensbroek. Opvallend mooi waren te Losser de lenticularis wolken ofwel amandelwolken die er soms uitzien als vliegende schotels. Deze wolken ontstaan door over elkaar schuivende luchtlagen waardoor op het grensvlak een golvende beweging ontstaat. Vaak zijn ze een voorbode van een naderende weersverslechtering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden