RechtszaakUrk

Onvoldoende bewijs na mishandeling op Urk

Uit voorzorg houdt de politie extra toezicht op de toegangswegen naar Urk. In het dorp zelf is het rustig, er zijn wel een aantal jongeren bijeen gekomen op de plek waar het in maart dit jaar onrustig was.  Beeld ANP
Uit voorzorg houdt de politie extra toezicht op de toegangswegen naar Urk. In het dorp zelf is het rustig, er zijn wel een aantal jongeren bijeen gekomen op de plek waar het in maart dit jaar onrustig was.Beeld ANP

Op 11 maart dit jaar liep het op Urk volledig uit de hand. Een Marokkaans gezin werd bedreigd en mishandeld. Een van de verdachten wordt nu vrijgesproken omdat er niet genoeg bewijzen zijn.

“Jou moet ik hebben! Jullie moeten allebei dood’’, zou Evert K. hebben geroepen toen hij bij een Urker gezin voor de deur stond. Vervolgens werd de moeder van het gezin op de kaak geslagen en werd ze op de borst getrapt. De 19-jarige jongen geeft toe dat hij erbij was, maar hij zegt dat hij niets heeft geroepen en helemaal niet heeft geslagen. “Als ik zou weten wie het wél was, zou ik het meteen zeggen. Hier doe ik mezelf geen plezier mee’’, zucht hij in de rechtbank.

De rechter in Lelystad heeft moeite om daarin mee te gaan, maar spreekt Evert K. toch vrij wegens onvoldoende overtuigend bewijs. “Het staat vast dat de vrouw bedreigd en mishandeld is, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat jij dat bent’’, klinkt het bitter. De verklaringen van het gezin van Marokkaanse afkomst en verschillende buren zijn niet duidelijk genoeg om te kunnen zeggen dat het om Evert K. gaat.

Tientallen jongeren trokken op 11 maart naar het huis van de zoon van de mishandelde vrouw nadat hij een meisje had beledigd via Whats-App. Zowel de jongen als zijn moeder werd bedreigd en mishandeld. De gewaarschuwde politie greep in met de wapenstok. Er werden brandjes gesticht en er werd met vuurwerk gegooid. Ook daarna bleef het nog dagenlang onrustig in het vissersdorp. Jongens van Marokkaanse afkomst uit de buurt zouden uit zijn op wraak. De toegangswegen werden afgezet. Urk werd weer even een eiland.

Werkstraf

In dezelfde zaak werden eerder al twee jongens veroordeeld. Een 14-jarige Urker kreeg 50 uur werkstraf van de kinderrechter wegens het mishandelen van de Marokkaanse jongen. Een jongen van 21 werd gestraft omdat hij in een video gedreigd had met een neppistool. De familie is nog steeds onder de indruk van die bewuste avond. De zoon zou ook nog steeds worden lastiggevallen.

De dader die de moeder heeft aangevallen en haar met de dood heeft bedreigd is dus nog steeds niet bekend en dat vindt ook de rechter erg lastig:‘’Het voelt niet goed. We weten dat er mensen mishandeld zijn, maar het zou ook fout zijn om iemand op grond van onvoldoende bewijzen te veroordelen.’’ De officier van justitie heeft twee weken om in beroep te gaan.

Lees ook:
Ontredderd Urk voelt zich miskend

Na een totaal uit de hand gelopen ruzie waren alle ogen vorige week op Urk gericht. Het ontredderde dorp voelt zich miskend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden