Onverwachts akkoord tussen Trump en Juncker sust handelsconflict tussen EU en de VS

Beeld AP

Volkomen onverwachts zijn de Amerikaanse president Donald Trump en EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag tot een vergelijk gekomen in hun handelsconflict.

Na maanden van oplopende spanningen en verwijten, vooral van Trump, lijken beide handelsblokken een soort staakt-het-vuren overeen te zijn gekomen in Washington, waar Juncker op bezoek was.

De dreigende Amerikaanse importtarieven op Europese auto’s, die Trump lang boven de markt heeft laten­­ hangen, lijken voorlopig van de baan, al zei hij er niets over tijdens een inderhaast ingelaste, gezamenlijke persconferentie met Juncker. In ruil daarvoor stelt de EU haar markten meer open voor onder meer energie (waaronder LNG, vloeibaar aardgas) en sojabonen uit de Verenigde Staten.

Trump sprak van een ‘grote dag voor de vrijhandel’ en een ‘nieuwe fase in de betrekkingen tussen de VS en de EU’, die hij kort geleden nog een ‘vijand­­’ noemde. “We hebben besloten om te werken aan nul tarieven, nul non-tariefbarrières en nul subsidies”, aldus de Amerikaanse president.

Ook op andere terreinen gaan beide handelsblokken weer inniger met elkaar samenwerken, onder meer bij het gelijktrekken van productstandaarden. Dat was ooit onderdeel van de vastgelopen onderhandelingen over een TTIP-vrijhandelsakkoord.

Triomf

Voorafgaand aan zijn bezoek had Juncker nog gezegd weinig te verwachten van zijn bezoek aan het Witte Huis. Na afloop klonk hij veel triomfantelijker. “Ik ben hier naartoe gekomen met maar één doel, en dat was vandaag een akkoord te bereiken.”

De Amerikaanse president week de afgelopen maanden niet af van zijn stevige kritiek op het Europese handelsbeleid, dat hij oneerlijk noemde. In juni werden Amerikaanse importtarieven op Europees staal en aluminium van kracht. De EU sloeg meteen terug met tarieven op enkele typisch Amerikaanse producten, zoals Harley-Davidsons en whiskey.

Een volgende stap van Trump dreigde, met tarieven op auto’s uit de EU. Daarmee zou vooral Duitsland hard worden getroffen, voor een bedrag van naar schatting 6 miljard­­ euro.

Naar verluidt heeft Trump een keer tegen de Franse president Macron­­ gezegd dat hij zijn harde lijn wil blijven voortzetten totdat Fifth Avenue in New York geheel vrij is van Mercedessen.

Daags voor het bezoek van Juncker had Trump zich nog schamper uitgelaten over de EU. “Ze komen allemaal naar het Witte Huis. Ik heb gezegd: jullie moeten veranderen, maar dat wilden ze niet. Toen zei ik: oké, prima, we zetten tarieven op jullie auto’s. Ze sturen miljoenen auto’s, Mercedessen, BMW’ s... Dus stelden we importtarieven voor. Meteen zeiden ze: wanneer kunnen we langskomen? Schikt het morgen?”

Via Twitter gaf Trump deze week echter verschillende signalen af. “Tarieven zijn geweldig!”, meldde hij dinsdag nog. “Een land dat de VS oneerlijk behandelt, moet met ons onderhandelen over een eerlijke overeenkomst, anders wordt het getroffen met importtarieven. Zo simpel is het.”

Andere toon

Een halve dag later sloeg hij een andere toon aan. “De Europese Unie komt naar Washington om over een handelsovereenkomst te onderhandelen. Ik heb een idee voor ze. Zowel de VS als de EU laten alle tarieven, barrières en subsidies vallen. Dat zouden we eindelijk een vrije markt en eerlijke handel kunnen noemen. Ik hoop dat ze het doen, wij zijn er klaar voor - maar ze doen het niet!”

De opmerking over het afschaffen van alle handelsbarrières met de EU ontlokte een enkele twitteraar de grap dat de VS onder Trump kennelijk EU-lid willen worden.

Lees ook: Trump toont Europa twee gezichten

Eerst uithalen en dan stroop smeren, zo ging de Amerikaanse president al twee keer te werk. Maar als het om Rusland gaat, houdt hij zich op de vlakte.

Lees ook: Trump verrast iedereen met zijn uitnodiging aan Poetin

Terwijl Amerikaanse politici en inlichtingendiensten nog moeten raden naar wat president Donald Trump heeft besproken met Vladimir Poetin, verraste hij hen met de uitnodiging aan de Russische president om in het najaar Washington te bezoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden