Onverwachte winstdaling Ordina

(Novum/Betten) - Ordina heeft over het eerste halfjaar van 2006 een nettowinst behaald van EUR 10,6 miljoen. Dat betekent een daling van 4% ten opzichte van dezelfde periode van 2005 toen nog een winst van EUR 11,1 miljoen werd gerapporteerd. Dat meldt Ordina dinsdag in een persbericht.

De IT-onderneming voldoet daarmee niet aan de negen door Betten Beursmedia News geraadpleegde analisten. Hun consensus voor de nettowinst luidde EUR 13,8 miljoen. Investeringen in innovatie in het volgens Ordina veelbelovende Businiess Outsourcing Project (BPO) legt volgens de onderneming op korte termijn op de operationele marge van het gehele bedrijf.

De omzet is over de eerste zes maanden beland op EUR 257,9 miljoen, een plus van 19% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder toen EUR 216,3 miljoen werd opgehaald. De consensus voor de omzet lag hier op EUR 255,3 miljoen, Ordina ging zelf uit van minimaal EUR 250 miljoen omzet.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (Ebita) bedroeg in het eerste halfjaar EUR 19,6 miljoen, een stijging van 15% in vergelijking met 2005 toen een bedrag van EUR 17,0 miljoen werd gerapporteerd. Analisten gingen gemiddeld uit van een Ebita van EUR 20,9 miljoen, Ordina zelf rekende op EUR 20 miljoen.

De winst per aandeel voor afschrijvingen kwam over de verslagperiode uit op EUR 0,38. In dezelfde periode vorig jaar werd per aandeel nog een winst van EUR 0,34 gerealiseerd. De consensus lag eveneens op EUR 0,38.

Voor geheel 2006 verwacht Ordina een omzet te realiseren in de bandbreedte van EUR 525 tot EUR 540 miljoen, ervan uitgaande dat de acquisitie van Be Value dan is afgerond. Inclusief Be Value en BPO verwacht Ordina over dit boekjaar een Ebita te behalen tussen EUR 42 en EUR 45 miljoen.

Voor geheel 2006 zal de Ebita van Ordina BPO naar verwachting uitkomen op EUR 4 miljoen negatief. Het operationele resultaat van deze divisie over geheel 2005 bedroeg EUR 1,9 miljoen negatief. Ordina sluit niet uit dat de BPO-activiteiten ook in 2007 een licht operationeel verlies tonen.

Ordina houdt vast aan de eerder uitgesproken prognoses voor 2007. De onderneming gaat dan uit van een operationele marge van 10% en een nettowinst per aandeel voor afschrijvingen van EUR 1,00. In deze doelstellingen zijn overigens geen bijdrages van eventuele nieuwe acquisities opgenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden