Onverwachte winnaar presidentsverkiezingen Peru

ANNE GRIETJE FRANSSEN en REDACTIE BUITENLAND

Wat niemand verwachtte, gebeurde toch in Peru. Na een dagenlange nek-aan-nekrace om het presidentschap heeft de 77-jarige econoom en voormalig premier Pedro Pablo Kuczynski net meer kiezers bij elkaar weten te schrapen dan zijn tegenstander, Keiko Fujimori. De eindstand: 50,1 om 49,9 procent van de stemmen.

Maanden stond Fujimori, de dochter van de omstreden oud-president Alberto Fujimori, voor in de peilingen. Het Zuid-Amerikaanse land maakte zich al op voor zijn eerste vrouwelijke president. Tot een ommekeer, tegen het einde van de verkiezingsstrijd. "Peru staat op het punt een narcostaat te worden", opende de centrum-rechtse Kuczynski de aanval. Met deze woorden verwees de econoom naar de erfenis van Fujimori's vader, die het land in de jaren negentig met harde hand regeerde. Hij zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor schendingen van de mensenrechten.

Maar Kuczynski's waarschuwing was ook gericht tegen recentere 'onregelmatigheden' in Fujimori's kringen. Onlangs zag een van haar adviseurs zich gedwongen op te stappen, na aantijgingen van drugshandel en witwaspraktijken.

Die strategie leverde Kuczynski een krappe voorsprong op. En nu komt er toch weer een man aan het hoofd van de 30 miljoen Peruanen. "We gaan een regering tegemoet die is gestoeld op consensus. Geen geruzie en confrontatie meer", sprak de nieuwe president zijn gevolg toe. Hij zegt de strijd aan te binden tegen corruptie, ondermeer door de hervorming van de politiemacht en het rechtssysteem.

En Kuczynski belooft het land voorspoed. De welvaartsgroei stagneerde onder zijn linkse voorganger Ollanta Humala, maar nu wordt alles beter. Hij somde zijn agenda op: hogere minimumlonen, meer banen, belastingvoordelen voor kleine ondernemers en een forse verlaging van de omzetbelasting.

Aan zijn economische kennis zal het in ieder geval niet liggen. Kuczynski, die opgroeide in Lima met een Poolse vader en een Zwitsers-Franse moeder, studeerde economie en politicologie in Oxford en volgde een masteropleiding aan Princeton. Daarop volgde een lange carrière als econoom bij de Wereldbank.

Begin jaren tachtig kwam daar een politieke carrière bij. De toenmalige president Fernando Belaunde stelde Kuczynski aan als minister van energie en mijnbouw. In 2000 keerde de econoom terug in de politiek, tijdens het presidentschap van Alejandro Toledo - een oud-collega van de Wereldbank.

Na zijn vertrek uit de regering richtte Kuczynski een hulporganisatie op en vervolgde hij zijn loopbaan als econoom en investeerder. Maar zijn politieke ambities waren aangewakkerd: in 2011 deed hij een eerste gooi naar de presidentstitel. Ondanks dat hij aan het hoofd stond van een coalitie met drie centrumpartijen, kreeg hij niet meer dan 19 procent van de stemmen, waarmee hij als derde eindigde. Nu, vijf jaar later, kan hij zich toch nog president noemen. Al is het met de hakken over de sloot.

in het nieuws omdat ...

... hij na een nek-aan-nekrace president van Peru is geworden. Op de foto ook zijn vicepresidenten Martin Vizcarra (l) and Mercedes Araoz (r). Links van Kuczynski zijn vrouw Nancy Lange.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden