Onverwachte ontwerpen met alledaagse materialen

Beton, plakband, rubber en vilt zijn heel gewone materialen. Bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB) wordt in een bescheiden tentoonstelling aandacht gegeven aan vier jonge ontwerpers die met deze materialen werken. Dankzij een werkbeurs of startstipendium kregen zij de mogelijkheid om materiaalonderzoek te doen.

De meest anarchistische van de vier is Marsel Pott, die met dik, helder tape meubels in elkaar plakt. Zijn ideeën hebben een hoog 'do it yourself' karakter, hoewel niet veel mensen het hem met succes na zullen doen. Voor wie het proberen wil, men neme: 4 stoelen (type schoolstoel) en veel rollen tape. Men stapelt ze op elkaar en men fixeert de constructie met behulp van tape. Zo ontstaat een wandmeubel in een web van plakband. Pott nam ook een winkelwagentje onder handen waar hij met een stuk schuimplastic (zitting), een zak potgrond (rugleuning) en het tape een crapaud van maakte. Een bank van piepschuim met schuimrubber kussens, alles uiteraard in tape verpakt, en een schaakspel van gemarmerde, ongebakken fimoklei vervolmaken zijn zithoekje. Het stemt niet vrolijk, dit onderzoek van een pas afgestudeerde van The Design Academy (Eindhoven).

In schrille tegenstelling tot dit non-design staat het werk van Saar Oosterhof. Zij maakte haar twee-in-een 'Tafelkleed met schaal', uit 1 mal van gegoten silicone met parelpigment. Die laatste toevoeging geeft het materiaal, dat van zichzelf niet veel schoonheid bezit, een rijke uitstraling. Dit kleed en schaal uit één stuk is een monumentale tafelversiering, die terecht is opgenomen in de collectie van Droog Design. Haar zachte vloertegels van polyurethaan met glitters, in mooie kleuren, worden inmiddels geproduceerd door DMD. Recent maakte zij een fleurige serie rubberen eierdoppen die zich aan tafel vast kunnen zuigen.

Baukje Trenning laat zien dat zelfs beton kan sprankelen. Zij brengt reliëf aan in de tegels d.m.v. ribbels, noppen, vlekken en golven. Zo weet zij in een grof materiaal een verfijning te bereiken, die in grootstedelijk verband een aangename werking heeft. Toepassingen van haar beton-werken zijn te vinden in Amsterdam (Plein '40-'45), Zwolle en Rotterdam. Op keramisch gebied heeft ze een serie witte tegels ontwikkeld met reliëfs. In de tegels lijken zich zwellingen voor te doen, uitzakkingen en uitstulpingen. De Koninklijke Tichelaar Makkum gaat ze in productie nemen.

De ster tussen al dit pril talent is Claudy Jongstra, voor wie vilt geen geheimen meer heeft. Haar jurken, mantels, tops, kussens en lappen van wol, linnen, organza en fiberglas hebben een enorme vitaliteit. Zij bereikt een nieuw hoogtepunt in de ragfijne jurkjes en tops in felle kleuren met gevilte decoraties. Haar samenwerking met schilder Marc Mulders en fotograaf Marcel van der Vlugt bewijzen, voor wie het nog niet wist, de uitzonderlijkheid van deze vilt-virtuoos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden