Onverwachte nek-aan-nekrace

Meer dan de helft van de Italianen kiest voor een stem tegen het huidige beleid

De parlementsverkiezingen in Italië zijn - tegen de verwachtingen in - uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen het centrum-rechtse blok van Silvio Berlusconi en de centrum-linkse coalitie van Pier Luigi Bersani.

De verwarring was gisteravond laat nog groot: in de Kamer van Afgevaardigden heeft Bersani's coalitie waarschijnlijk wel de meeste zetels binnengehaald, maar in de Senaat leek Berlusconi's blok te hebben gewonnen. Dat maakt Bersani tot de algemene winnaar, omdat zijn coalitie bonuszetels krijgt en daarmee 55 procent van de zetels in de Kamer van Afgevaardigden. Maar in de Senaat lijkt Bersani te blijven steken op ongeveer honderd zetels, en dat is te weinig. Berlusconi krijgt er mogelijk 125.

Mario Monti, die het land het afgelopen jaar als een soort crisismanager heeft bestuurd, lijkt het niet best te hebben gedaan. In de Senaat krijgt hij mogelijk maar 17 zetels, in de Kamer van Afgevaardigden ongeveer 40. De Italianen zien kennelijk te weinig in zijn bezuinigingsbeleid en vinden hem geen aantrekkelijke leider.

De woordvoerder van de grootste centrum-linkse Democratische Partij, Stefano Fassina, was somber over de uitslagen. Want met zo weinig zetels in de Senaat wordt regeren voor zijn partij onmogelijk. "Als de prognoses kloppen, heeft Italië dus geen regering. Wat wij in dat geval willen, is de kieswet veranderen en dan onmiddellijk nieuwe verkiezingen houden."

Maar in het kamp van Berlusconi zagen ze dat anders. Parlementslid Fabrizio Chiccitto, trots op het resultaat, zei het 'onverantwoord' te vinden om de Italianen snel weer naar de stembus te sturen.

Meer dan trots zal ook de ex-komiek Beppe Grillo gisterenavond zijn geweest. Zijn '5-sterren-beweging' keert zich fel tegen de huidige manier van politiek bedrijven, de schaamteloze zakkenvullerij van de politici en de corruptie. De beweging heeft een ongekende klapper gemaakt: maar liefst een kwart van de kiezers heeft erop gestemd. Vito Crimi van de 5-sterren-beweging glimlachte breed: "De Italianen hebben duidelijk 'nee' gezegd tegen de huidige politieke klasse. Ze willen verandering!"

Wat voor verandering de '5-sterren-beweging' kan bewerkstelligen, is nog een groot vraagteken. Beppe Grillo wil van alles en nog wat: afschaffing van de belasting op huizen, een onafhankelijke publieke omroep, het afschaffen van het incassobureau van de belastingdienst en ook van de staatssubsidies aan politieke partijen. Maar het ontbreekt zijn beweging aan een samenhangend economisch programma.

Helemaal onbekend is wat voor mensen er voor hem in het parlement komen, en in hoeverre die bestuurservaring hebben. Grillo is duidelijk dé leider, maar wil zelf het parlement niet in. Critici denken dat de beweging snel uit elkaar zal vallen als Grillo in zijn woonplaats Genua blijft en zijn parlementsleden in Rome op eigen houtje gaan opereren.

Commentatoren merkten gisterenavond op dat ruim de helft van de Italiaanse kiezers op een partij heeft gestemd die zich tegen het huidige beleid keert. Zowel Grillo als Berlusconi hebben forse kritiek op 'het door Duitsland opgelegde bezuinigingsbeleid', waardoor de armoede en werkloosheid in het land zijn toegenomen. Grillo wil ook een referendum over de euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden