Onverwachte combinaties van grote namen

Het komende cabaretseizoen belooft verfrissend te worden, met allerlei (aanstormende) talenten die met een nieuw programma komen, maar ook onverwachte combinaties van grote namen. Een van die onvermoede bundelingen van krachten is bijvoorbeeld Hulphond, bestaande uit Martine Sandifort en Remko Vrijdag. Vrijdag was al een gevierd derde deel van De Vliegende Panters en Martine Sandifort was, na een succesvolle tournee met Alex Klaasen, vooral op televisie te zien. Wat zij samen maken, kan niet anders dan grappig en origineel worden. Beiden zijn erg muzikaal en een ster in typeren - zoals ze ook wekelijks in 'Je mist meer dan je ziet' van DWDD laten zien.

Nog een duo dat kan verrassen: cabaretière Sanne Wallis de Vries en 'Koefnoen'-maker Paul Groot. Zij brengen met zijn tweeën een ode aan cabaretdiva en vakvrouw Adèle Bloemendaal. Zij was in haar werk net zo goed een femme fatale als een lefgozer en ze liet zich niet snel de wet voorschrijven. Ze wordt door Wallis de Vries en Groot geëerd in oude verhalen en nieuwe sketches, met liedjes van Jan Boerstoel. Haar vaste pianist Martin van Dijk is orkestleider.

Een van de grote namen die met een nieuwe voorstelling komt, is Marc-Marie Huijbregts. Zijn vijfde heet 'Florissant'. Bij Huijbregts lijkt het alsof hij gezellig zo maar wat voor zich uit kletst, maar wie goed luistert, hoort de tweede laag: vileine verhalen en schrijnende situaties. Zo bespeelt hij op subtiele wijze zijn publiek. Cabaretier Ronald Goedemondt komt met 'De R van Ronald'. Ook hij is heel persoonlijk, zet zichzelf vaak als underdog neer en heeft zulke aparte hersenspinsels dat je het uitgiert van de lach.

Van de (relatieve) nieuwkomers tip ik Pieter Derks met 'Van nature' - intelligente humor en liedjes met een originele kijk op de actualiteit - en Dara Faizi met 'Gevaarlijke gedachten'. Daarin een bijzonder verhaal over zijn barre tocht vanuit Afghanistan naar Nederland en hoe hij het uiteindelijk tot stand up comedian heeft geschopt. Klinkt zielig? Faizi maakt er hele goede en keiharde grappen over die het drama meteen luchtig maken.

Als laatste Peter Heerschop. Hij maakt al 25 jaar deel uit van NUHR (wat in eind november gevierd wordt met 'De Nacht van NUHR' in de Kleine Komedie in Amsterdam), maar probeert het komende seizoen voor het eerst solo in 'Gelukzoekers'. Om nieuwsgierig van te worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden