Onverwacht 'nee' na referendum over vredesakkoord Colombia

null Beeld AFP
Beeld AFP

De resultaten van het referendum in Colombia over het vredesakkoord met de FARC wijzen uit dat het nee-kamp heeft gewonnen. Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld is een minieme meerderheid tegen het akkoord: 50,21 procent van de Colombianen stemde tegen. 49,78 procent was voor. Het staakt-het-vuren in Colombia blijft van kracht, aldus president Santos.

De Colombianen mochten zich in een referendum uitspreken over het akkoord dat een einde aan 52 jaar oorlog moet maken en ervoor moet zorgen dat de FARC-strijders kunnen terugkeren in de maatschappij.
Met een opkomst van ongeveer 37 procent is het referendum geldig.

Opiniepeilingen hadden aanvankelijk een ruime overwinning voorspeld voor het ja-kamp dat het akkoord steunt dat president Juan Manuel Santos met de rebellen wist te sluiten. Peilingen spraken over een twee derde meerderheid die voor zou gaan stemmen, maar de uitslag laat een heel ander beeld zien.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft erkend dat de bevolking het vredesakkoord heeft verworpen. Hij zei ook meteen dat het staakt-het-vuren van kracht blijft. De president wil vandaag met alle politieke partijen overleggen om een uitweg in het vredesproces te vinden. De uitkomst van het referendum zal de stabiliteit van Colombia niet beïnvloeden, liet Santos weten.

De leider van de rebellen, Rodrigo Londoño, liet eerder op de avond al weten dat de FARC vrede blijft nastreven. ,,De FARC blijft bij haar bereidheid om alleen nog woorden als wapen te gebruiken in het bouwen van een toekomst. Aan het Colombiaanse volk dat van vrede droomt, reken op ons, vrede zal zegevieren."

Politieke partij
Het vredesakkoord moest een eind maken aan 52 jaar oorlog in Colombia waarbij naar schatting 220.000 mensen zijn omgekomen. De ongeveer 7000 rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zouden volgens het akkoord de wapens neerleggen in ruil voor een terugkeer in de maatschappij. De beweging wil verder als een politieke partij.

'Jouw Nee is geen overwinning', staat op dit bord. Beeld AFP
'Jouw Nee is geen overwinning', staat op dit bord.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden