Onverwacht boeiende, rauwe sprookjeswereld vol dans, circus en muziek

SARA VAN DER KOOI

Dans

TING!

Scapino Ballet in samenwerking met de Nits en Codarts Circus Arts Rotterdam

Choreografie: Ed Wubbe

****

Niet terugblikken maar vooruit, naar onbekende vergezichten. Dat idee had choreograaf Ed Wubbe bij het zeventigjarig bestaan van Scapino Ballet voor ogen. En dus mixte hij een aantal schijnbaar onverenigbare ingrediënten tot de ietwat bizarre maar onderhoudende voorstelling 'TING!', een duistere circus-dans-popmuziekvoorstelling in de Rotterdamse Ferro Dome, een gigantische oude gashouder. Hier danst een 21-koppig ensemble met zes studenten van de Rotterdamse circusopleiding op een vierkante, verhoogde speelvloer waar het publiek aan drie kanten op kijkt. Het begint met een meeslepend schaduwspel, waarna het doek valt en een wereld vol krachtige dans, muziek en acrobatiek zich ontvouwt.

Hoe Wubbe het voor elkaar heeft gekregen, is een mysterie, maar TING! is een eigen universum geworden. Clowns en acrobaten wisselen intieme dansduetten en sterke ensembledans af. Een beul waart rond, een hologige vrouw gilt zonder stem en een langharig jezusfiguur wordt geofferd op een gigantische gedekte tafel. Wubbe's inspiratiebronnen waren de films van David Lynch, het klassieke circus en de Nits-song 'In the Dutch Mountains'. Maar ook de drie oudgediende dansers van het gezelschap hebben Wubbe geïnspireerd en staan centraal, in de rollen van een groteske pierrot, een scherpzinnige maar ook soms droevige Scapinofiguur en een griezelige horrorclown.

Daarnaast wordt het circusaspect ingevuld door de getalenteerde circusstudenten, die knappe partneracrobatiek laten zien maar ook jongleren, paaldansen en aan luchtacrobatiek doen. Ongepolijste acts, die prachtig passen in de veelheid aan dynamisch dansgeweld. Een van de hoogtepunten is een act waarin een meisje, hangend aan haar knot, een vertraagd duet uitvoert met de grote pierrot, die hier al zijn bravoure verliest. Breekbaar, intiem en onopgesmukt, een perfecte samensmelting van disciplines.

Ondertussen maakt de driekoppige band de Nits een ietwat vreemde soundscape met eigen en gecoverde nummers. Bruisend van enthousiasme, grillig en toch alert op wat er op de speelvloer gebeurt. TING! is geen voorstelling voor de weken der hart, ze is bij tijden grimmig en hard. Ze is ook niet geschikt voor wie graag een verhaal met kop en staart wil. Maar wie zich kan laten meeslepen in deze sprookjeswereld, wacht een boeiende ervaring.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden