Naschrift

Onverwacht afscheid in geliefde stijl voor Bruce Hampton (1947-2017)

Gitarist Bruce Hampton. Beeld RV
Gitarist Bruce Hampton.Beeld RV

Hij maakte tijdens het slotnummer grijnzend oogcontact met drummer Jeff Sipe voordat hij zich langzaam op de knieën liet zakken en languit op het podium ging liggen, een arm over een geluidsmonitor geslagen.

Rob Velthuis

Aangezien deze entertainer niets te gek was, speelde de band nog minuten door voordat doordrong dat de laatste act van Col. Bruce Hampton niet geacteerd was.

Later werd opgemerkt dat de excentrieke zanger, gitarist en bandleider op zijn eigen uitvaart had gespeeld. Plaats van handeling was in zijn woonplaats Atlanta het Fox Theatre, waar vorig jaar ook Prince zijn laatste akkoorden aansloeg. Het vier uur durende concert, waaraan tientallen gastmuzikanten deelnamen, was ter viering van Hamptons zeventigste verjaardag, een dag eerder.

Hampton zei altijd dat hij van theatraal gedrag hield dat de boel op stelten zette. Op de vraag wie hij was, zei hij vorig jaar in een video-interview: "Het is een mix van 103 mensen. Ik ben er niet zeker van of ik besta."

Als oprichter in de jaren zestig van de Hampton Grease Band claimde hij graag dat het door Columbia uitgebrachte 'Music to Eat' het op een na slechtst verkochte album uit de historie van de platenmaatschappij was. Hij presteerde het om als voorprogramma populaire nummers van de hoofdact te coveren, en vervolgens op boe-geroep te antwoorden met een eindeloze toegift.

Hampton, begonnen bij Frank Zappa & the Mothers of Invention, werd bekend vanwege zijn jambands en surrealistische muziek, die bestond uit een mix van ver uiteenlopende stijlen. Roem en rijkdom vergaarde hij er niet mee. De als Gustav Valentine Berglund III geboren muzikant was vooral geliefd om de wijze waarop hij jonge talentvolle muzikanten onder zijn hoede nam. Daarbij kon hij de vaderfiguur zijn, of de gekke oom spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden