Onverstoorbaar gaat Assad door met schieten

Veiligheidsraad voor overleg bijeen 'In Hama liggen straten vol met lijken'

Het Syrische leger heeft de beschieting van de opstandige stad Hama gisteren voortgezet. Tanks openden rond 07.30 uur opnieuw het vuur, na een nacht waarin sporadisch werd geschoten, meldde een plaatselijke activist aan persbureau AP. Ook in de oostelijke stad Deir el-Zoer werd hevig geschoten. Bij beschietingen zondag vielen volgens activisten en ooggetuigen zeker tientallen doden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou gisteravond beginnen aan overleg achter gesloten deuren over het geweld in het land, op initiatief van Duitsland. De Raad heeft tot dusver geen overeenstemming bereikt over een motie, omdat Rusland en China dat blokkeren. Beide landen hebben een lange traditie van verzet tegen 'inmenging in interne aangelegenheden' van landen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Syrische autoriteiten eraan herinnerd dat zij volgens internationaal humanitair recht vervolgd kunnen worden. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken liet bij monde van een woordvoerster weten dat politieke en militaire figuren in Syrië evenals de veiligheidsdiensten 'moeten weten, nu meer dan ooit, dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden'.

De Europese Unie heeft gisteren opnieuw sancties getroffen tegen Syrië. Vijf functionarissen van het leger en de regering hebben een reisverbod opgelegd gekregen en hun bezittingen zijn bevroren. Tegen in totaal 35 mensen, onder wie president Basjar Assad, zijn nu EU-sancties van kracht. Ook tegen vier overheidsinstellingen zijn maatregelen getroffen.

In Syrië wordt al maanden gedemonstreerd tegen de slechte leefomstandigheden en de alleenheerschappij en corruptie van Assads Baathpartij. Sinds maart zijn in het hele land naar schatting 1600 burgers gedood.

President Assad sprak gisteren zijn waardering uit voor het optreden van de strijdkrachten. Hij zei dat de militairen hun "loyaliteit aan het volk en het land" hebben bewezen. Assad zei verder dat Syrië in staat is elke 'samenzwering' te verpletteren.

Volgens activisten in Hama liggen de straten bezaaid met doden omdat het te gevaarlijk is om de lijken weg te halen. Niet alleen Hama, maar ook Deir el-Zoer wordt door het leger onder vuur genomen. In de omliggende steden zou hevig gevochten worden. Een konvooi met onder meer tachtig tanks zou onderweg zijn, wat duidt op een uitgebreider militair offensief.

De berichten zijn niet onafhankelijk te verifiëren, omdat de Syrische autoriteiten journalisten weren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden