Onvergetelijke portretten

Voor mij was het mooiste boek van het afgelopen jaar, zonder twijfel, 'De eerste man', het manuscript dat Albert Camus achterliet toen hij in 1960 bij een auto-ongeluk om het leven kwam (vert. Jan Pieter van der Sterre; De Bezige Bij, ¿ 42,50). “Het komt erop neer dat ik ga vertellen over degenen van wie ik hield. En alleen daarover. Diepe vreugde”, schrijft Camus bij dit verhaal, dat nauwelijks verhuld autobiografisch is.

Het had een groots fresco moeten worden, waarin Camus' eigen leven en roots werden getekend tegen de achtergrond van de gewelddadige geschiedenis van Algerije's onafhankelijkheid. Natuurlijk, het is onaf. Enkele delen moesten duidelijk nog wat gepolijst worden. En hele stukken ontbreken, met name de politiek interessante delen over de onafhankelijkheidsstrijd en over Camus' rol in het Franse verzet. Maar wat een onvergetelijke portretten van al die figuren uit zijn jeugd, met zoveel liefde en eerbied geschilderd. Camus droeg het boek op aan zijn moeder, die niet kon lezen, schrijven en zelfs nauwelijks kon horen. Deze winnaar van de Nobelprijs voor literatuur heeft altijd het gevoel gehad, dat al zijn woorden nietig waren tegenover haar zwijgzame aanvaarding van het leven.

1. Albert Camus: 'De eerste man' (De Bezige Bij, ¿ 42,50).

2. 'De Fabels van La Fontaine' (erg leuk 'hertaald' door Jan van den Berg, met de kostelijke 19e-eeuwse illustraties van Grandville; Manteau, Antwerpen/Amsterdam, ¿ 59).

3. Pierre Bergounioux: 'Dat waren wij' (vert. Marianne Kaas; Van Oorschot, pb ¿ 34,90).

4. Arthur Rimbaud: 'Een seizoen in de hel' (vert. Paul Claes; Kritak/Goossens, Leuven/Rijswijk, ¿ 29,50).

5. Michelle Schuller: 'Wilde nacht' - over het laatste dolen on the road van een onvervulde Franse veertigjarige, gevangen in een gegoed-burgerlijk milieu. Begin en slot zijn wat pathetisch, verder knap geschreven (en mooi vertaald door Maria Noordman): ingehouden buitenkant, zinderende binnenkant (De Geus, ¿ 37,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden