'Onverdoofde rituele slacht past niet in deze samenleving'

Marianne Thieme, PvdD. Beeld ANP
Marianne Thieme, PvdD.Beeld ANP

De Partij voor de Dieren trekt alles uit de kast, een week voordat in de Eerste Kamer de initiatiefwet van fractievoorzitter Marianne Thieme tot een verbod op de onverdoofde rituele slacht wordt behandeld. Gisteren werden 67.834 handtekeningen tegen onverdoofd slachten aan senatoren overhandigd, mede door Joop Jacobs, een 80-jarige joodse dierenarts.

Jacobs schreef er een brief bij voor de Eerste Kamerleden waarin hij schetst hoe hij als 6-jarig jongetje al zag dat een koosjere slager ervoor koos om runderen uitsluitend met een schietmasker te doden. Het onverdoofd de nek afsnijden, is namelijk "pure dierenmishandeling", meent Jacobs. "Dat past niet in deze moderne westerse beschaving."

Hij benadrukte gisteren op het Binnenhof dat in nog maar 3 procent van de joodse gezinnen een koosjere huishouding wordt gevoerd.

Is de omvang van de gedupeerde groep dan van doorslaggevend belang? "Nee dat niet", zegt Jacobs. "Maar het laat wel zien dat een overgroot deel van de joden moderner is gaan denken. De kleine groep die hecht aan onverdoofd ritueel slachten is sterk conservatief."

De joodse dierenarts werd gisteren bijgestaan door Karen Soeters, voorzitter van PiepVandaag - een internetgemeenschap van mensen die opkomen voor dieren, natuur en milieu - en directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren (PvdD). Soeters vertelt dat de handtekeningen binnen blijven komen. "Volgens peilingen is bijna driekwart van de Nederlanders tegen onverdoofd slachten."

De initiatiefwet van de PvdD werd ook met grote steun in de Tweede Kamer aangenomen. Naast de PvdD willen VVD, PvdA, PVV, SP, D66 en GroenLinks een einde aan de onverdoofde slacht. Maar de islamitische en joodse achterban van enkele partijen heeft niet stilgezeten. In de Eerste Kamer twijfelen nu meerdere fracties of ze Thieme moeten steunen.

Het grootste dilemma is of het verbod de vrijheid van godsdienst in de weg zit. De PVV, die veelvuldig opkomt voor de joden in Israël, heeft met deze afweging opvallend genoeg helemaal geen moeite. De PvdA-senatoren wel. Net als de VVD'ers in de Eerste Kamer. Zij vinden het daarbij 'vreemd' dat onbedwelmd slachten wordt verboden, maar dat ritueel geslacht vlees uit het buitenland wel geconsumeerd mag worden.

Soeters: "Wij vinden de vrijheid van godsdienst ook belangrijk, maar het houdt op als dat het dierenwelzijn schaadt. Het kan toch ook niet dat een christen of atheïst die onbedwelmd slacht wel strafbaar is, terwijl een islamitische of Israëlitische slager deze slachtmethode wel mag toepassen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden