Onverbiddelijk met een gummetje door het recordboek

REDACTIE: FRED BUDDENBERGELINE VAN SUCHTELEN en ROB VELTHUIS SPORT@TROUW.NL

In de aflevering van het tv-programma 'Andere Tijden Sport' op 8 januari van dit jaar onthulde Ria Stalman dat zij in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière dagelijks een lichte dosis anabole steroïden had gebruikt. Met die bekentenis werden de geruchten die al jaren als een discus door de lucht zweefden bevestigd: de oud-atlete had haar gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles met behulp van doping behaald.

De Koninklijke Nederlandse Atletiekunie reageerde direct op het onthulde geheim waarmee Stalman 32 jaar rondliep. Haar werd het Lidmaatschap van Verdienste van de atletiekunie ontnomen en tegelijkertijd moest ook Simon Vroemen afstand doen van die eretitel. Na een langdurige procedure werd de steeple-loper in november 2012 voor twee jaar geschorst wegens het overtreden van de dopingregels.

Na samenspraak met onder meer NOC-NSF besloot de atletiekunie deze week ook het nationaal record van Stalman uit de boeken te schrappen. In de aanloop naar gouden worp in Los Angeles (65.36), wierp ze de discus in Walnut 71.22 meter ver weg. Omdat ook die prestatie in de dopingperiode van Stalman werd geleverd, haalde de atletiekunie er een streep door.

undefined

Vacant

De nationale discustitel is nu vacant. Corrie de Bruin kwam in juli 1998 in Groningen tot een afstand van 63.88 meter. Die worp kan echter niet gepromoveerd worden tot een nationaal record, omdat er bij die wedstrijden niet op doping werd gecontroleerd. En dat is een voorwaarde om een prestatie als record te mogen erkennen.

Aardig detail is dat Corrie de Bruin de zus is van Erik de Bruin. Deze voormalig kogelstoter en discuswerper werd in 1993 positief bevonden op testosteron en een te hoog gehalte Humaan Choriongonadotrofine in zijn urine. Het kwam hem op een schorsing van vier jaar te staan. Zijn naam prijkt nog wel in de recordboeken van de atletiekunie. Niet bewezen kan worden dat hij ten tijde van zijn beste prestatie ooit met de discus (68.12 meter in 1991) doping gebruikte. Datzelfde geldt voor Vroemen, die weliswaar geen Lid van Verdienste meer is, maar nog wel nationaal recordhouder op de steeple (8.04,95 in 2005).

undefined

Ben Johnson

Spraakmakend waren de wereldrecords op de 100 meter die Ben Johnson eerst op de WK van 1987 in Rome (9,84) liep en een jaar later op de Spelen van Seoul (9,79). In beide races versloeg hij zijn rivaal Carl Lewis. De Canadees werd een paar dagen na zijn gouden olympische race echter betrapt op doping. Hij werd geschorst en raakte zijn twee wereldrecords kwijt. Datzelfde overkwam Tim Montgomery, de Amerikaan die in 2002 in Parijs een mondiaal record op de 100 meter vestigde (9,78), maar uit de boeken werd geschrapt nadat ook hij uit de verboden pot had gesnoept.

Ines Geipel

Het kan ook anders. Ines Geipel, een oud-atlete uit de voormalige DDR, werd in 2005 op eigen verzoek uit de recordlijsten van de Duitse atletiekbond geschrapt. Zij was onderworpen aan het Oost-Duitse 'Gezondheidsprogramma', zoals het door de staat gesteunde dopingsysteem werd genoemd. Het estafetterecord, met Geipels naam als een van de vier loopster s, was in haar ogen het gevolg van het moedwillig toebrengen van lichamelijk letsel. "Nooit wordt verteld over de complexiteit die mensen naar de rand van de afgrond dreef. Wij werden gebruikt als machines. Paste je niet in het concept, dan was het voorbij", zei Geipel in 2009 in Trouw. Haar naam in de recordlijsten werd vervangen door een sterretje.

atleten die hun record kwijt zijn

1.Ria Stalman

2.Ben Johnson

3.Ines Geipel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden