Column

Onveiligheid, wat is daar nou erg aan?

Leonie Breebaart Beeld Maartje Geels

Deze week kwam me een droevige reactie ter ore op het monument dat in Amsterdam moet gaan verrijzen voor de Joden die in de oorlog werden weggevoerd en vermoord. Net als bij het Vietnam Memorial in Washington, waarin alle namen van omgekomen militairen zijn uitgebeiteld, moeten hier alle ruim honderdduizend namen van vermoorde joden (plus 220 Sinti en Roma) komen te staan die nog geen graf hebben.

Een prachtig initiatief. Maar een vriendin van me had een vriend gesproken die ertegen was. Al die namen openbaar maken, dat moest je natuurlijk nooit doen. Zeker nu niet! Dan zou zijn eigen naam ook herkend worden - herkend als Joods.

Het leek me meer dan de angst voor een terreuraanslag: de angst van iemand die denkt dat het weer kan gebeuren. Dat je er uitgepikt kunt worden als niet-echte-Nederlander, als probleem dat ‘opgelost’ moet worden.

Je zou kunnen denken dat Joden zich tegenwoordig extra beschermd mogen voelen. Dat er onder moslims antisemitisme heerst is inmiddels wel tot iedereen doorgedrongen. De angst voor terugkerende jihadisten zorgt ervoor dat niet alleen Joden, maar alle inwoners van Nederlanders zich onveiliger voelen - Joden staan daarin dus niet meer alleen.

Toch kan ik me niet voorstellen dat de anti-islamstemming die Geert Wilders op zijn geweten heeft Joden een veilig gevoel geeft. Niet alleen wakkert hij de angst tegen moslims aan, de tactiek lijkt ook wel gekopieerd van de mythen waarmee Joden traditioneel werden neergezet als gevaar. In een van die fabeltjes - helaas nog altijd populair - beramen de Joden, die almaar machtiger worden, een complot om de wereld over te nemen. Dat zou blijken uit het (compleet verzonnen) document ‘Protocollen van de Wijzen van Sion’. De tactiek van de Joden zou eruit bestaan het volk op te hitsen tot revolutie - Marx was tenslotte een Jood - die weer zou leiden tot chaos, waarna de Joden de macht zouden grijpen. Alleen hopeloos naïeve christenen zagen niet waar de Joden heimelijk mee bezig waren.

Tegenwoordig wordt wel gezegd: maar jodenhaat was onrealistisch. Joden beraamden toch geen aanslagen, zoals de moslims nu? Zulke mensen vergeten hoe lang Europeanen doodsbang zijn geweest voor revolutie. Terecht, als je zag wat er in 1917 in Rusland gebeurde.

En nu is er dus opnieuw een groep die per definitie gevaarlijk is, alleen maar op grond van associatie met een ook dit keer wel degelijk reële angst: die voor aanslagen. Volgens het bekende patroon staat de slechterik (nu de jihadist) symbool voor álle geloofsgenoten die onze cultuur (die kennelijk niet van hen is) willen overmeesteren. Opnieuw is deze groep zeer machtig en ‘zitten ze overal’.

Het nieuwste bewijs van ‘islamisering’, vorig weekend via omroepvereniging WNL naar voren gebracht door Geert Wilders, is inmiddels ontzenuwd. Nee, het is niet zo dat schoolkantines (o, gruwel!) alleen nog halal-eten serveren. Studenten journalistiek zochten het even uit en het blijkt lariekoek. Net als de praatjes die een eeuw terug de ronde deden over Joden.

Angst zaaien werkt nog precies zo als honderd jaar geleden. En half Nederland gaat mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden