'Ontzie werkloze ouderen niet langer'

null Beeld anp
Beeld anp

Wat helpt om meer werkloze ouderen aan een baan te helpen? Niet de instrumenten die het kabinet nu inzet, zeiden de deskundigen die gisteren werden gehoord in de Tweede Kamer. Alleen moeilijke maatregelen, de politiek onvriendelijke oplossingen, werken enigszins. Zoals het afschaffen van de seniorendagen.

Ingrid Weel

"Dat heb ik dus een keer voorgesteld hè?", zei VVD-Kamerlid Anne Mulder. "Direct liep mijn mailbox vol met boze berichten." Toch ligt daar de oplossing, zegt Daniël van Vuuren van het Centraal Planbureau (CPB). "De oudere werknemer is in ogen van de werkgever te duur. Dus mijn advies: kijk naar de lonen en naar de ontziemaatregelen voor ouderen."

Als deze politiek gevoelige maatregelen niet worden genomen, gaat het nog vele jaren duren voordat de arbeidsmarkt voor ouderen aantrekt, waarschuwen de arbeidsmarktdeskundigen. Bij werkgevers leeft nog steeds het idee dat ouderen duur zijn en weinig flexibel. De omslag in denken bij werkgevers waarbij ze leren kijken naar de toegevoegde waarde van ouderen, kost veel tijd, meent Bas van der Klaauw, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vut
Er zijn momenteel 238.000 mensen langer dan een jaar werkloos. Langdurige werkloosheid komt het vaakst voor bij 45-plussers. Dat zijn er nu 144.000. "We hebben twee decennia lang ons best gedaan om ouderen van de arbeidsmarkt te weren, met maatregelen als de vut (vervroegde uittreding, red.). Dan is het niet zo gek dat de ouderen van de radar van werkgevers zijn verdwenen", verklaarde CPB-onderzoeker Van Vuuren.

null Beeld Trouw | Bron: CBS
Beeld Trouw | Bron: CBS

De bereidheid om werkloze ouderen aan te nemen is heel laag, weet Andries de Grip, hoogleraar economie aan de Universiteit Maastricht. "Mensen ouder dan 55 hebben 45 procent minder kans om aangenomen te worden dan een 35-jarige. Als de 55-plusser ook nog scholing nodig heeft, is de kans op een baan nihil", luidde zijn sombere boodschap.

Toch is inzetten op scholing geen goed idee, vonden de aanwezige deskundigen. De Grip: "Zet wel in op scholing voor veertigers en vijftigers die nog productief zijn. Dat voorkomt dat ze werkloos raken." Eenmaal zonder baan voegt een opleiding weinig toe voor de ouderen. En helpt het als de ouderen die wel werken eerder stoppen zodat er meer ruimte is op de arbeidsmarkt? Ook daar waren de deskundigen duidelijk over: nee.

Goedkoper
In de woorden van Van Vuuren: "De AOW-gerechtigde leeftijd laag houden om werkloosheid tegen te gaan is echt een flutverhaal." De onderzoeker benadrukte dat er voor iedereen een plekje is. Er zijn immers de afgelopen decennia ook veel vrouwen tot de arbeidsmarkt toegetreden en toch leidde dat niet tot een stijging van de werkloosheid bij mannen.

De oudere werkloze moet dus veel goedkoper worden dan hij nu is, en anders zijn de kansen klein. Er gaat zeker vijf tot tien jaar overheen voordat werkgevers het vraagstuk anders zullen bekijken, klonk het gisteren. Hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, Evert Verhulp verwoordde het zo: "De vooroordelen bij werkgevers over ouderen zijn hardnekkig."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden