ontwikkelingswerk / Kansen groeien voor diesel uit jatropha

Twee jaar geleden had hij nog nooit van de jatropha-noot gehoord. Nu voorspelt de Groningse hoogleraar Erik Heeres dat Indonesië het eerste land ter wereld kan worden waar bio-diesel gewonnen uit jatropha uitgroeit tot een commercieel succes.

De Rijksuniversiteit Groningen is recent met Wageningen Universiteit en twee onderzoeksinstellingen in Indonesië begonnen aan een groot project rond de jatropha-struik. Maar liefst acht promovendi zijn op de struik gezet om te zien waar de van oorsprong uit Latijns-Amerika afkomstige plant voor gebruikt kan worden. De promovendi zullen niet alleen kijken naar medicinale toepassingen, maar vooral in kaart brengen welke economische potentie de plant heeft. En dan vooral of de brandstof gewonnen uit de noot kan dienen als alternatief voor fossiele brandstof.

Vorig jaar reed Heeres acht dagen lang door Indonesië op uitnodiging van het blad National Geographic Indonesia. De voertuigen reden op bio-diesel afkomstig van jatropha-noten. En dat beviel de hoogleraar chemische reactietechnologie prima. Maar van grootschalige raffinage van biodiesel uit jatropha is nog lang geen sprake. „Nog nergens ter wereld is een plantage te vinden van 10.000 hectare waar de persen draaien op commerciële basis.”

Ook in India waar grootscheepse plannen met jatropha zijn, is nog lang geen sprake van een economische rendabele winning van bio-diesel uit de noten. Maar Heeres is enthousiast over Indonesië. Daar is naar schatting 25 miljoen hectare grasland geschikt voor de weinig eisende jatropha-struik. En de overheid heeft er alle belang bij om te zoeken naar alternatieven voor de nu zwaar gesubsidieerde fossiele brandstoffen.

Volgens Heeres heeft de jatropha vele voordelen. De aanplant van de struik kan een middel zijn om een deel van de 100 miljoen armen in Indonesië (die leven van minder dan een dollar per dag) aan een middel van bestaan te helpen. De olie gewonnen uit jatropha kan een alternatief worden voor palmolie. Die laatste olie is afkomstig van plantages die vaak zijn neergezet op plaatsen waar het regenwoud is gekapt. De jatropha doet het ook goed in veel drogere gebieden waar dus geen regenwoud hoeft te sneuvelen.

Een andere reden om olie uit jatropha te prefereren boven palmolie is dat palmolie ook wordt gebruikt in de voedingsketen. De jatropha is giftig en kent dus geen voedseltoepassingen. Kiezen voor jatropha-olie zou de druk op het regenwoud kunnen verminderen

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Wel degelijk, weet Heeres. Mocht de jatropha een succes worden in delen van Indonesië dan is er altijd de dreiging dat in gebieden met veel regenwoud de bevolking ook overgaat tot kappen en aanplant van deze struiken.

Of jatropha echt een succesverhaal wordt is afhankelijk van de interesse van afnemers en investeerders. Tijdens zijn bezoeken aan Indonesië heeft Heeres wel gemerkt dat geldschieters uit China, Hongkong en Singapore belangstelling hebben. Vanuit Nederland zouden ook bedrijven die energie opwekken – en daarbij onder meer palmolie bijmengen als brandstof – geïnteresseerd zijn. Veel zal ook afhangen van de olieprijs. Stijgt die dan zal de vraag naar bio-diesel uit jatropha groter zijn dan bij een lage olieprijs. En dan is er nog de concurrentie met de palmolie die nu voor 450 euro per ton wordt gekocht.

Het is overigens niet de eerste keer dat grootschalige aanplant van jatropha is beproefd. Eind vorige eeuw zagen Oostenrijkers wel wat in de struik en staken geld in een plantage van 10.000 hectare in het arme Nicaragua. In 1999 moest die plantage ontmanteld worden. De jatropha-diesel kon het niet opnemen tegen de gebruikelijke fossiele brandstoffen. Maar toen werd ook geen 60 dollar voor een vat ruwe olie neergeteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden