'Ontwikkelingslanden overvleugelen het Westen in 2030'

De hondenuitlaatdienst in China, teken van een opkomende middenklasse die wel een hond wil, maar geen tijd heeft om het dier uit te laten. Beeld AFP
De hondenuitlaatdienst in China, teken van een opkomende middenklasse die wel een hond wil, maar geen tijd heeft om het dier uit te laten.Beeld AFP

Het westerse rijk is uit, zo lijkt het. De VS, momenteel nog de grootste ter economie wereld, kunnen al tegen 2030 hun leiderspositie aan China verliezen. Dat voorspelt een Amerikaanse inlichtingendienst in zijn invloedrijke rapport Global Trends.

De onderzoekers van de National Intelligence Council (NIC) geloven dat de VS een belangrijke speler in de wereld zal blijven, maar dat de macht over meer landen zal worden gespreid. "Azië zal machtiger worden dan Noord-Amerika en Europa samen", staat in het rapport.

"Geleidelijk zal de wereldeconomie afhankelijker worden van de ontwikkelingslanden, meer dan van wat er zich in het Westen afspeelt." Die evolutie is mogelijk door een ongelooflijke versterking van de middenklasse wereldwijd (maar vooral in Azië en Afrika), als gevolg van beter onderwijs en betere gezondheidszorg, meent de NIC.
Klimaatverandering

"We moesten ons voor deze studie op volledig onbekend terrein begeven. Nooit eerder in de wereld maakte de middenklasse de meerderheid uit in de meeste landen", verklaart Mathew J. Burrows, hoofdauteur van het rapport. "Het geheel van ontwikkelingslanden zal erop vooruitgaan, in die mate dat het traditionele Westen in veel opzichten in de minderheid zal zijn. Dat is een enorme verandering."

Ook een Europees rapport dat over de periode tot 2030 gaat en eerder dit jaar verscheen, legt de klemtoon op de opkomst van een globale middenklasse en de relatieve macht van het individu.

Global Trends verschijnt om de vier jaar en wordt met veel belangstelling over de hele wereld gelezen. "Toen we met de publicatie startten vijftien geleden, ging het over continuïteit, over het feit dat de VS voor altijd de wereldmacht zouden zijn", zegt Burrows. "Maar in het voorbije decennium zijn de kaarten grondig geschud."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden