Ontwikkelingshulp wereldwijd naar recordhoogte

Nederland geeft juist minder en zakt door de magische grens van 0,7 procent van het bruto nationaal product

Te midden van crisis en spaarzaamheid boekt de wereld een opmerkelijk record. Nog nooit ging er zoveel geld naar ontwikkelingshulp als in 2013.

Na twee jaar van dalende budgetten, steeg het bedrag dat rijke landen uittrekken om de armen te helpen met 6,1 procent tot 134,8 miljard dollar (98 miljard euro). Vooral dankzij Japan (+36 procent), Groot-Brittannië (+28 procent) en IJsland (+27 procent), maar bijvoorbeeld ook door crisisland Italië, dat vorig jaar ruim 13 procent meer besteedde aan ontwikkelingshulp. De Oeso, de club van rijke landen, bracht de cijfers gisteren naar buiten.

Nederland doet niet mee in die stijgende trend. Het kabinet trok vorig jaar ruim 3,9 miljard euro uit voor ontwikkelingshulp, 6,2 procent minder dan in 2012. Daarmee zakte Nederland voor het eerst sinds 1974 onder de grens van 0,7 procent van het bruto nationaal product, die de Verenigde Naties als doel hanteert.

"Dat is wel iets om je voor te schamen, ja", zegt Paul Hoebink, hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Nederland was de eerste die op de 0,7 procent zat en is ook de eerste die ervan afstapt. Die 0,7 is niet heilig, je kunt altijd naar 0,6 procent als blijkt dat er veel geld in kas zit. Maar dat doe je niet nu, in je eentje. Het Verenigd Koninkrijk haalt dit jaar voor het eerst de 0,7 procent. Onder een conservatieve regering! De PvdA moet zich rotschamen. Het is een van de redenen dat mensen bij die partij weglopen; ze verliest haar sociale gezicht."

Het totale budget voor ontwikkelingshulp mag dan zijn gestegen, Afrika kreeg in 2012 een kleiner deel van de taart; er ging 0,9 procent minder naar dat continent. Ook sub-Sahara Afrika, waar veel van de armste landen ter wereld liggen, lijkt donoren minder te kunnen boeien. Er ging weliswaar ruim een procent meer naar toe, maar dat steekt karig af bij de 6 procent toename van het totale ontwikkelingsbudget. "Een serieuze zorg", noemt Oeso-secretaris-generaal Angel Gurría het.

Hoebink weet niet of het per se een verontrustend cijfer is. Er zijn de laatste tien jaar enorme bedragen besteed aan schuldverlichting voor Congo en later Nigeria, zegt hij. Dat vertekent de cijfers nogal.

Dat vooral middeninkomenslanden profiteren van de toegenomen geldstroom verrast hem niet. China, India en Pakistan bijvoorbeeld zijn voor sommige donorlanden, zoals Duitsland, heel belangrijk vanuit een handelsperspectief. Donoren gebruiken hulp om hun afzetmarkt ter plekke te vergroten, concludeert Hoebink.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden