ontwikkelingshulp / Strijd om topbaan van armoedebestrijder

Officieel zullen veel landen, waaronder vermoedelijk Nederland, geen kandidaten voordragen voor de vacature van topman van UNDP.

Wel circuleert inmiddels een groot aantal namen voor de opvolging van Mark Malloch Brown, de vertrekkende topman van het VN-ontwikkelingsprogramma. Tot een van de belangrijkste kanshebbers wordt Hilde Frafjord Johnson gerekend. De Noorse minister voor ontwikkelingssamenwerking maakt er geen geheim van een toppositie binnen de VN te ambiëren. Publiekelijk echter heeft zij nog niets gezegd over de nieuwe vacature. De naam van Johnsons oud-collega Eveline Herfkens (PvdA) valt eveneens. De voorgangster van de minister Agnes van Ardenne is speciale vertegenwoordiger van Kofi Annan en leidt de campagne tegen de armoede in de wereld. ,,En dat doe ik met veel plezier'', zegt Herfkens in een reactie, ,,Ik zie ook geen vooruitgang bij een overstap naar de UNDP-post. Het moet een jong, energieke persoon worden die twee termijnen mee kan. En dan is Johnson een serieuze kandidaat.''

Genoemd, maar in een aanzienlijk lagere frequentie, zijn Herfkens partijgenoot Ad Melkert en de Finse president Tarja Halonen. De eerste is bewindvoerder voor Nederland bij de Wereldbank, maakt daar naam, maar geniet nog onvoldoende bekendheid in het VN-systeem. Halonen houdt volgens Finse diplomaten en UNDP-personeel de spanning er in. Zij zegt niet of zij opgaat voor een nieuwe termijn als president van Finland. Maar zij zou ook in de race zijn voor de opvolging van Ruud Lubbers bij UNHCR (de VN-vluchtelingenorganisatie).

VN-baas Kofi Annan wil eigenlijk niet meer dat in een kleine kring van Europese landen en de VS de topposities worden verdeeld. Recent heeft hij daarom het selectieproces naar zich toegetrokken en de VN-leden opgeroepen bij hem namen van kandidaten in te leveren voor de opvolging van Mark Malloch Brown. De Brit is begin dit jaar benoemd tot chef van de staf van Kofi Annan. Malloch Brown heeft, mede uit naam van Annan, recent dat selectieproces afgedaan als ,,een hoop donkere kamers met veel gesloten deuren waarbij er weinig energie wordt gestoken in het vinden van 's werelds beste kandidaat.'' Hij constateerde tevens dat de tijd rijp is dat UNDP niet meer wordt geleid door een vertegenwoordiger van een westers land. Dat impliceert dat Europa pas op de plaats moet maken en een kandidaat uit een ontwikkelingsland moet gaan steunen. En dat is een zeer opmerkelijke stap want de Europeanen en dan met name Nederland en de Scandinavische landen gelden als de trouwste en de gulste donateurs van UNDP. De Amerikanen zullen UNDP niet claimen, zo verwachten bronnen binnen UNDP want zij hebben de toppositie bij Unicef gekregen voor hun oud-landbouwminister Ann Veneman.

Minister Van Ardenne wil geen commentaar geven op de procedure anders dan dat gezocht wordt naar de ,,juiste persoon op de juiste plek''. Volgens haar woordvoerster kijkt ze niet alleen naar de UNDP-post, maar ook naar andere vacatures.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden