Ontwikkelingshulp kan zonder Cordaid of Novib

De Nederlandse overheid geeft ontwikkelingshulp (0,7 procent van ons bruto nationaal product) aan overheden van ontwikkelingslanden en aan lokale maatschappelijke organisaties. De steun aan lokale maatschappelijke organisaties gaat veelal via ontwikkelingsorganisaties zoals Oxfam Novib, Icco, Cordaid of de vele andere kleinere Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Deze tussenstap is overbodig. De meeste lokale maatschappelijke organisaties zijn professioneel genoeg om rechtstreeks subsidie te ontvangen. Veel andere westerse landen doneren al een groot deel van hun ontwikkelingshulpbudget op die wijze.

Zo ontvangt het Women's Studies Centre in de bezette Palestijnse gebieden via Cordaid subsidie van de Nederlandse overheid, terwijl de Duitse overheid dit vrouwencentrum rechtstreeks financiert. Die Duitse aanpak heeft een aantal voordelen. Zo'n tussenstap kost geld. Nu onderhandelt Nederland eerst met Cordaid over de juiste besteding van zijn subsidie, wat menskracht en geld kost van beide. Op zijn beurt moet Cordaid dan weer met de lokale maatschappelijke organisatie onderhandelen, verre van efficiënt dus.

Belangrijker nog is dat de Nederlandse overheid bij een directe hulprelatie meer grip krijgt op de besteding van zijn geld, of liever gezegd, het geld van de belastingbetaler. Terecht streeft de overheid al sinds toenmalig minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking naar meer zeggenschap over 'zijn' geld. Tenslotte is ontwikkelingshulp een onderdeel van het totale beleid van de Nederlandse regering waarvoor de burger via de verkiezingen zijn steun heeft uitgesproken.

Uiteraard zijn er ook vele lokale maatschappelijke organisaties die niet professioneel genoeg zijn om rechtstreeks geld van de Nederlandse overheid te ontvangen. Deze organisaties kunnen het beste ondersteund worden door grotere lokale maatschappelijke organisaties. Die hebben het grote voordeel boven Nederlandse ontwikkelingsorganisaties dat ze bemenst worden door lokale deskundigen die dezelfde taal spreken als de burgers en bekend zijn met de lokale culturele gebruiken.

Zowel de VVD als de PvdA heeft zich in de verkiezingsprogramma's uitgesproken voor de hervorming van ontwikkelingssamenwerking. Het zou van politieke lef getuigen als de toekomstige coalitie deze hervormingsstap durft te nemen. De Nederlandse ontwikkelingsorganisaties kunnen zich dan richten op het elimineren van de vele 'onvolkomenheden' in het regeringsbeleid zoals ons overmatig gebruik van moeder aarde, oneerlijke handel door multinationals of de beperkte bijdrage van de overheid tegen wapenhandel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden