Ontwikkelingsgeld verdwenen bij EU/Afrika-stichting

Een bijeenkomst in Mali waarbij vrouwenbesnijdenis wordt afgewezen. Beeld EPA

Awepa kreeg van Ploumen een half miljoen euro subsidie in 2015-2017. De financiële man is nu onvindbaar.

Minister Lilianne Ploumen van ontwikkelingssamenwerking grijpt in bij een ontwikkelingsorganisatie van Europarlementariërs die actief is in Afrika. Bij de stichting is 1,6 miljoen euro verdwenen. "Dit is zeer ongebruikelijk, totaal ongewenst en onaanvaardbaar", zegt ze tegen het ANP.

De waarnemend directeur van de betreffende organisatie, Association of European Parliamentarians with Africa (Awepa), heeft al faillissement aangevraagd of gaat dat doen, aldus Ploumen. Op haar verzoek vindt er momenteel een forensisch accountantsonderzoek plaats. "Er lijkt sprake te zijn van ernstig mismanagement of fraude."

Ontslagen

Alle mensen die werken bij de kantoren in Afrika zijn ontslagen. Ploumen sluit niet uit dat ze, afhankelijk van de resultaten, geld gaat terugvorderen of aangifte gaat doen. De financiële man van de organisatie is spoorloos verdwenen.

Volgens Ploumen ging het de afgelopen jaren juist goed met de stichting. "De programma's behaalden goede resultaten." In West-Afrika zette Awepa zich in om vrouwenbesnijdenis te voorkomen en in zuidelijk Afrika poogde de organisatie kindhuwelijken uit te bannen.

Awepa heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Verder staan er elf kantoren in Afrika en een in Brussel. Er zijn circa 1900 (oud-)volksvertegenwoordigers lid van. Een van de drie oprichters in 1984 was de Nederlander Jan Nico Scholten.

De organisatie heeft voor de periode 2015-2017 een subsidie van een half miljoen van Ploumens ministerie gekregen. In de vijf jaar daarvoor ging het om 9 miljoen. Andere donoren zijn onder meer België, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk en de Europese Commissie.

Vraagtekens

Het is niet de eerste keer dat Awepa in opspraak komt. In 1998 schreef deze krant al over 'financiële onduidelijkheden' bij de organisatie. Een rapport geschreven door Finse, Noorse en Nederlandse deskundigen zette toen vraagtekens bij de nut van de stichting en de beloning van oprichter en toenmalig PvdA-senator Jan Nico Scholten. Scholten hield 150.000 gulden over aan zijn werkzaamheden bij Awepa en een andere soortgelijke stichting.

Ook noemde het ministerie van ontwikkelingssamenwerking Awepa toentertijd 'zwak in financiële verantwoording'. Dan moest beter, vond het ministerie.

Scholten ontkende in de jaren negentig alle aantijgingen. Twintig jaar later doen financiële gebreken zijn stichting toch de das om. Naast Scholten zijn volgens de website ook Marit Maij en Ingrid de Caluwé, oud-Kamerleden voor respectievelijk PvdA en VVD, bij de stichting betrokken. Leden van de Eminent Advisory Board zijn de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de Ierse Mary Robinson (voormalig Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN) en Graça Machel (de weduwe van Nelson Mandela).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden