Ontwerpster Zeynep Dag (28) was op de dag van de examenuitslag alleen maar aan het huilen

De Eindhovense schoenenontwerpster Zeynep Dag.Beeld Martijn Gijsbertsen

Tijdens de eindexamens volgt Trouw leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer en de Achterhoek. Een scholier en een bekende(re) Nederlander blikken terug op hun examen. De havo deed gisteren Nederlands. Ontwerpster Zeynep Dag blikt terug op haar eindexamentijd.

Wessel van der Sluis (17), OS Bijlmer, havo Nederlands

Ik denk dat het examen vandaag wel oké ging, richting een zes of een zeven. Het waren veel opgaven, toen we te horen kregen: nog maar een uur, moest ik nog twee teksten lezen en vragen beantwoorden. Een beetje in tijdnood, ja, maar het is wel gelukt, ik was net vijf minuten voor het einde klaar.

“De eerste tekst ging bijvoorbeeld over mensen die bang zijn dat ze iets missen door de sociale media. Bij elke tekst kreeg je deels multiple choice en deels open vragen. Wat ik wel lastig vond was dat ik soms meer woorden nodig had dan het maximum aantal wat je mocht gebruiken.

“Ik was hier net even met mijn docent in gesprek. We kregen van tevoren te horen dat je opgave zestien moest overslaan want die voldeed blijkbaar niet aan de exameneisen. Ik kreeg een beetje stress omdat ik bij de nummering van de vragen in de war raakte. Vraag achttien zette ik bij nummer negentien. Maar de docent zegt dat we daar wel uit komen, gelukkig.

“Ik ben nu op de helft, morgen is er biologie en dan moet ik het hele weekeinde studeren, want maandag volgt economie en dinsdag scheikunde. Voor dat laatste vak ben ik het bangst. Dat vind ik wel moeilijk, ja.

“Als ik slaag ga ik volgend jaar aan de Hogeschool Inholland in Diemen studeren: leisure- en eventmanagement. Dat leek me wel leuk. Ik heb geen idee wat ik wil worden later, dat staat voor mij nog helemaal open.”

Ontwerpster Zeynep Dag (28), Havo, beeldende vorming. Eindcijfer: 8,5. School: Christiaan Huygenscollege in Eindhoven

Zeynep Dag.Beeld Martijn Gijsbertsen

Beeldende vorming was mijn lievelingsvak. Ik volgde dat al op het vmbo, en op de havo werd het alleen maar interessanter, want toen werd het aangevuld met kunstgeschiedenis. Dat laatste vond ik echt geweldig, ik had een lerares waar je gewoon naar wilde luisteren als ze vertelde. Ik heb ook nog steeds contact met haar.

“Voor mijn eindexamen moest ik een zelfportret maken in de breedste zin van het woord. Ik maakte een abstract schilderij. Alle kunstwerken werden tentoongesteld aan ouders, familie en vrienden. Kunstgeschiedenis werd apart getoetst.

“Ik herinner me de eindexamenperiode als stressvol. Ik kwam van het vmbo, en had de indruk dat ik me op de havo moest bewijzen. Ik deed Cultuur en Maatschappij, en dat werd vaak weggezet als een profiel voor domme havisten.

“Voor het eindexamen stond ik heel slecht voor Frans. Ik moest hoog scoren anders zou ik het niet halen. Ik heb als een gek geleerd en haalde vervolgens een acht. Het past bij mijn overtuiging: als je ergens echt in gelooft, lukt het altijd.”

“Op de dag van de examenuitslag was ik alleen maar aan het huilen, ik was zo gespannen. Samen met mijn moeder ben ik vervolgens naar school gegaan. Ik kon niet meer wachten. Ik had een goede band met de conciërge en hij heeft twee uur voordat de uitslag zou komen, stiekem voor mij gekeken. Ik had het gehaald.”

“Na het eindexamen heb ik zeven weken vakantie gevierd in Turkije. Vervolgens ben ik naar de kunstacademie gegaan en na die tijd heb ik nog een universitaire studie kunstgeschiedenis gedaan.

“Ik dacht altijd dat de universiteit niets voor mij was, maar mijn oude lerares heeft mij overtuigd van het tegendeel.”

Lees ook de vorige aflevering in onze eindexamenrubriek en kijk ook hoe goed u de eindexamens zou doen bij de dagelijks aangevulde eindexamenquiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden