Ik heb een droom

Ontwerpster Maartje Dros: In mijn dromen wapen ik me tegen wat me te wachten staat

Maartje Dros.Beeld Jorgen Caris

“Vorig jaar waren mijn partner Eric en ik met andere ontwerpers uitgenodigd om mee te doen aan een project in Arles. Het ging om de vraag: hoe kun je een nieuwe relatie tussen de mens en zijn omgeving tot stand brengen op basis van lokale natuurlijke producten?”

“Ons voorstel was om plaatselijk gewonnen micro-algen te ontwikkelen tot bio-plastic en daarmee gebruiksvoorwerpen te printen. Omdat we voor een paar maanden naar Frankrijk gingen met onze twee jonge kinderen moesten we veel regelen. Zoals vaker bij spannende veranderingen droomde ik erover. Dat zijn meestal dramatische taferelen waarin de nieuwe situatie extreme vormen aanneemt: alles staat onder water, het is heel druk en de plek, die architectonisch of juist landschappelijk is, maakt op mij een overweldigende indruk.

Ik denk dat ik me in die dromen wapen tegen wat me te wachten staat. Maar het grappige is: ik beweeg me tegelijk heel soepel tussen alle mensen in die vreemde omgeving die zo gek en bijzonder is. Ik herinner me vooral een grot die met zijn lichtspelonken, schuine wanden en hellende vloeren wel wat weg had van het Joods museum van Libeskind in Berlijn. In die donkere, angstaanjagende maar grootse ruimte voelde ik me heel ontspannen. Naderhand gaf me dat energie: ik zag in dat ik ook in het gewone leven inspiratie kan halen uit nieuwe situaties.

Onze projecten duren soms zeven jaar, het aanvankelijke enthousiasme kan soms afnemen, zeker op momenten van tegenslag. Je raakt weleens in een diep dal, en dan is het goed dat we met z’n tweeën zijn. Eric en ik vullen elkaar goed aan. Als ik het niet meer zie zitten pakt hij het juist op.

Sinds ons afstuderen aan de Design Academy Eindhoven hebben we altijd samengewerkt. We maken kunstobjecten en ontwerpen voor de publieke ruimte, en richten ons op nieuwe materialen, technieken en productiesystemen. Omdat onze natuurlijke bronnen opraken, moeten we ons materiaal zelf laten groeien. Je kunt bijvoorbeeld biopolymeren maken op basis van gekweekte algen, zeewier en paddestoelen. En we gebruiken lokale partijen en lokale productiemethoden - het is niet nodig alles uit Azië en Zuid-Amerika te halen.

Ik kan niet in mijn eentje de wereld verbeteren, maar ik houd wel graag een band met mijn omgeving. Misschien heeft dat te maken met Texel, waar ik ben opgegroeid in een dorp waar families al generaties wonen. Het is een gevoel dat je voor je eigen plek moet kunnen zorgen door je te omringen met spullen waar je grip op hebt. Dat maakt ons niet alleen zelfredzamer en krachtiger, we creëren zodoende ook een mooiere en fijnere omgeving.”

Maartje Dros

Maartje Dros (1980) is ontwerper. Ze werkt samen met Eric Klarenbeek in Studio Klarenbeek & Dros. Onlangs wonnen ze de New Material Award 2018 voor het project Algae Lab, dat ze met Atelier Luma in Arles hebben opgezet.

In de interviewrubriek ‘Ik heb een droom’ vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of ‘s nachts. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden