Ontvoeringen en zelfmoordaanslag in Irak

(Novum/AP) - Ontvoeringen en een nieuwe zelfmoordaanslag hebben dinsdag in Irak veel slachtoffers geëist. Drie groepen gewapende mannen vielen vestigingen van deels buitenlandse ondernemingen binnen en ontvoerden 24 werknemers. Bij een zelfmoordaanslag raakten twaalf personen gewond. Maandag vielen bij een zelfmoordaanslag minstens veertig doden.

De zelfmoordaanslag van dinsdag was het werk van twee mannen. Zij reden met een bestelauto in Iskandariyah, vijftig kilometer ten zuiden van Bagdad, een politiebureau binnen en bliezen het voertuig op. Elf politiemannen en een voorbijgangster raakten gewond.

De ontvoeringen vonden plaats in verschillende wijken van Bagdad. Doelwit van de ontvoerders waren een kantoor van de Moussa Bin Nasir Exchange Co., waar zes werknemers werden ontvoerd en tienduizenden dollars werden gestolen, en twee vestigingen van het elektronicaconcern Daewoo International, waar in totaal achttien werknemers werden ontvoerd.

Maandag waren al zestien werknemers ontvoerd van een Iraakse handelsonderneming, Saeed Import and Export Co., in de westelijke wijk Mansour van Bagdad.

In een verklaring op internet werd de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag van maandag waarbij veertig doden en dertig gewonden vielen, opgeëist door de Mujahedeen Shura Raad, een militante soennitische beweging. De aanslag werd gepleegd bij de toegangspoort van een Amerikaans-Iraakse legerbasis ongeveer dertig kilometer ten oosten van de stad Tal Afar, niet ver van de grens met Syrië. In een verklaring van het Iraakse ministerie van defensie heette het dat de dader een Saudiër was die naar 'martelaarschap' streefde.

De Iraakse autoriteiten kondigden dinsdag een uitgaansverbod af voor de noordelijke stad Beiji, waar vorige week een aanslag werd gepleegd tijdens een bezoek van vice-premier Ahmed Chalabi. De vice-premier bleef ongedeerd. De maatregel zou ten doel hebben een halt toe te roepen aan het groeiende verzet in de stad.

In Tikrit, 130 kilometer ten noorden van Bagdad, werd een auto met Iraakse aannemers doorzeefd met kogels. Twee inzittenden werden gedood en eentje raakte gewond. De mannen werkten voor het Amerikaanse leger.

In Kirkuk, 290 kilometer ten noorden van Bagdad, raakten vier politiemannen en twee kinderen gewond toen langs een weg een bom ontplofte.

In de zuidelijke stad Nasariyah kwamen drie Irakezen om het leven bij een voortijdige bomexplosie. De mannen hadden geprobeerd een bom te plaatsen voor de woning van een journalist die werkzaam is voor het door de VS gesponsorde Iraakse tv-station Alhurra.

De woordenstrijd over de gang van zaken bij de aanval van zondag op een verondersteld kantoorpand in Bagdad dat volgens Irakezen een sjiitische moskee was, duurde dinsdag voort. Amerikaanse legerwoordvoerders herhaalden dat het Amerikaanse leger door betrouwbare Iraakse bronnen was verteld dat het niet ging om de Al-Mustafa-moskee. Bij de aanval vielen zestien tot achttien doden, allen Irakezen.

De legerwoordvoerders zeiden dat de aanval was uitgevoerd door vijftig Iraakse legercommando's, ondersteund door 25 man Amerikaanse troepen. De operatie was voorbereid door het Iraakse leger op basis van inlichtingen dat er een ontvoerde Irakees werd vastgehouden voor wie een losgeld van 20.000 dollar was geëist. De man of diens familie kon het gevraagde bedrag niet betalen.

De gouverneur van Bagdad verbrak vanwege het incident zijn banden met het Amerikaanse leger en Amerikaanse diplomaten. Alle 37 leden van de provincieraad van Bagdad schortten de samenwerking met de Verenigde Staten bij wederopbouwprojecten op.

De Iraakse president Jalal Talabani zei dat een Iraaks-Amerikaanse commissie is benoemd om het voorval te onverzoeken. Talabani zei persoonlijk de supervisie over het onderzoek te zullen voeren.

In totaal vielen zondag en maandag bij verschillende aanslagen 151 doden. De geweldsgolf zet het politieke proces in Irak onder grote druk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden