Ontvoerder praatte honderduit/Politie weet van dader bijna alles behalve identiteit

ROTTERDAM - 's Ochtends nog haalt mevrouw Boonstra-Raatjes geld op bij haar bank. Ze belt met een kennis en stapt om halftwaalf in haar BMW 325i. Tijd voor de Franse les die ze in Antwerpen al een poosje volgt. Vanuit 's-Gravenwezel, haar woonplaats, een rit van nog geen halfuur.

Het is op vrijdag 13 november druk in het centrum van de Belgische havenstad. Mevrouw Boonstra heeft moeite haar auto kwijt te raken en kiest er uiteindelijk voor een stukje te lopen naar het taalinstituut. Een afstand van twee-, driehonderd meter, in de regen. Rond twee uur zit de Franse les erop en loopt zij terug naar haar auto, die is geparkeerd aan de Frankrijklei. Te laat ontdekt zij dat een onbekende man haar op die plek opwacht. Heimelijk toont hij haar een vuurwapen en sommeert haar in de auto te stappen, op de achterbank. Zelf kruipt hij achter het stuur.

Vier uur later, om twaalf minuten over zes, ziet een automobilist op het Kleinzand in Hoek van Holland in het schijnsel van zijn koplampen een vrouw langs de kant van de weg zitten. Haar geboeide handen houdt zij boven haar hoofd en de geschrokken getuige alarmeert meteen de politie.

Een paar minuten later zegt de zwaargewonde vrouw dat zij Hansje Boonstra-Raatjes heet. Ze wordt met spoed naar het Leyenburg-ziekenhuis in Den Haag gebracht, waar behalve artsen ook rechercheurs over haar zullen waken. Haar echtgenoot, Philips-topman C. Boonstra, wordt nog dezelfde nacht geïnformeerd. Inmiddels is de vrouw zodanig hersteld dat zij het ziekenhuis heeft verlaten. Sinds maandag verblijft zij op een geheime locatie, waar zij verder wordt behandeld.

“Vooralsnog gaat het opsporingsteam ervan uit dat mevrouw Boonstra een toevallig slachtoffer is geworden van een haar totaal onbekende dader”, zei gisteren recherchechef Ab van der Werf. “Vermoedelijk was de man op de vlucht en had hij een snel vervoermiddel nodig.”

Andere geopperde scenario's - roofoverval, betrokkenheid van de Russische maffia, ontvoering met als doel losgeld te innen, mislukte afpersing van de Philips-top, gerichte afrekening tegen mevrouw Boonstra of haar familie, wraak van een gefrustreerde Philips-werknemer - zijn in de visie van Van der Werf niet langer reëel. “Van dat alles is uit ons onderzoek niets gebleken.”

Mevrouw Boonstra heeft vooral de laatste dagen veel met de recherche gesproken. Ze heeft verteld dat haar belager zich tijdens de autorit van Antwerpen naar Rotterdam 'redelijk vriendelijk' toonde. De man vertelde over zijn vader, een hardwerkende, zelfstandige ondernemer die veel reist. Hij praatte over zijn vriendin, zijn moeder en zijn jongere broer, die nog thuis woont. Zélf was hij op de vlucht, het gevolg van een uit de hand gelopen drugsdeal. Hij wilde aan zijn belagers ontkomen door op een veerboot te stappen.

Aan mevrouw Boonstra vroeg hij niets, waaruit zij afleidde dat zij 'de zaak onder controle had'. Zij mocht halverwege van hem zelfs haar mobiele telefoon aannemen toen die onverhoeds rinkelde. Maar ze koos ervoor de opbeller niet te alarmeren en hield zich zo gewoon mogelijk.

Het moet in Hoek van Holland zijn geweest dat de zaak een andere wending kreeg. De man stapte uit de auto en moet het aanplakbiljet van rederij Stena Line hebben gelezen dat de snelle veerboot Discovery vanwege een reparatie voorlopig uit de vaart was genomen. De man stapte weer in de auto en was voor het eerst uiterst agressief. Mevrouw Boonstra kon daar niets tegen beginnen: zij lag onzichtbaar geklemd en geboeid tussen de voorstoelen en de achterbank van de auto. De dader gaf gas en vanaf dit moment vervagen stilaan de herinneringen van mevrouw Boonstra. Van het geweld tegen haar en het moment waarop dit gebeurde, weet zij niets.

De handboeien die rond haar polsen zaten, bieden de politie geen enkel houvast. Die zijn zo eenvoudig in België en Nederland te verkrijgen, dat het onbegonnen werk is om naar de herkomst ervan te zoeken. De BMW van het slachtoffer is op 16 november in Maassluis aangetroffen. Maar over de sporen die de recherche daarin ontdekte, wil Van der Werf niets zeggen. “Ik kan slechts meedelen dat in de auto de mobiele telefoon van mevrouw Boonstra is gevonden en de parkeerkaart die ze in Antwerpen heeft gebruikt.”

De tas van het slachtoffer, van het merk Christian Dior, die onder meer haar paspoort, rijbewijs, twee portemonnees, drie creditcards en een kwitantie voor Franse les bevatte, is verdwenen. De dader, die de creditcards niet heeft gebruikt, is volgens mevrouw Boonstra tussen de 25 en 30 jaar, goed verzorgd en Nederlander. De politie weet vrijwel alles over hem, behalve het voornaamste, zijn identiteit. Van der Werf gisteren: “Het onderzoek zit niet vast, maar van cruciaal belang is te weten te komen wie hij is.”

Dat justitie 50 000 gulden uitlooft voor de gouden tip, is volgens persofficier mr. C. de Kimpe niet bijzonder. “De hoogte van dit bedrag is gerelateerd aan de ernst van het misdrijf en de mate waarin een inbreuk op de rechtsorde is gemaakt. Dit alles overeenkomstig de regeling bijzondere opsporingsgelden. Hoe bijzonder deze zaak is blijkt wel uit de massale aandacht van de pers.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden