Ontvoerde bisschoppen Syrië zijn vrijgelaten

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De twee bisschoppen die maandag in de Syrische provincie Aleppo werden ontvoerd zijn weer vrij. Een kerkelijke functionaris in de hoofdstad Damascus heeft dat gisteravond laten weten.

De twee, de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Aleppo, Gregorios Yohanna Ibrahim en zijn Grieks-orthodoxe collega Paul Yazigi, wilden in het gebied dat wordt beheerst door het Vrije Syrische Leger, humanitaire hulp bieden. Hun chauffeur, een diaken, werd bij de ontvoering gedood.

"Ik kan wel reizen, mij kent iedereen, ik ben een man Gods", had Ibrahim in februari nog gezegd in een interview met Trouw. In het interview met Trouw vertelde de aartsbisschop over de nood en de angst binnen de christelijke gemeenschap in Aleppo.

Van de 2500 gezinnen waren er 800 afhankelijk van hulp van de kerk. De bisschop was in februari op bezoek in Duitsland en Nederland om steun te vragen voor hun benarde situatie. Daarbij doelde hij op het gebrek aan levensmiddelen, elektriciteit, benzine en gas, en op de geringe godsvrijheid. Hij noemde Aleppo 'een gevangenis in een gevangenis'.

Het Vrije Syrische Leger ging op zoek naar de ontvoerders, die werd toegeschreven aan een door buitenlkanders gestichte brigade van radicale moslims. De internationale Aramese gemeenschap sprak haar afschuw uit over deze ontvoering. Ook de Aramese Beweging voor Mensenrechten reageerde bezorgd en nam contact op met christelijke politici in Nederland als Pieter Omtzigt (CDA) en Joël Voordewind (CU).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden