Review

Ontvoerd door een konijn

Rhonda is op weg naar het sollicitatiegesprek voor haar eerste baan en ziet het voor haar ogen gebeuren. Bij het tankstation stopt naast haar een auto, waar een enorm wit pluche konijn uit stapt. Die loopt naar een auto waarin een klein meisje zit, alleen: haar moeder is zojuist naar de kassa gelopen. Het konijn pakt het kind bij de hand en neemt haar mee. Pas als de moeder terugkomt en in paniek raakt, dringt tot Rhonda door wat er is gebeurd. Er is een kind ontvoerd, en ze heeft helemaal niets gedaan. Ze zat erbij ’als Alice in Wonderland’.

Omdat ze zich daarover schuldig voelt sluit ze zich aan bij het vrijwilligersclubje dat wil helpen bij de opsporing van de kleine Ernie.

Maar gaandeweg ontdekt ze ook andere dingen. Er hebben zich in haar jeugd nare dingen afgespeeld. En ook daar heeft Rhonda altijd met haar neus bovenop gestaan, zonder ooit te begrijpen wat er gebeurde. En beetje bij beetje begint de mist over deze gebeurtenissen van dertien jaar geleden door deze dramatische ontvoering op te klaren.

De ingrediënten in ’Het eiland van de verdwenen meisjes’ komen uit de veelgebruikte ’spanning-verzekerd-bak’ van de Amerikaanse thrillers, in dit geval: jonge meisjes, ontvoering door griezel, misbruik en moord. McMahon voegt daar nog wat literairderige stijlfiguren aan toe, zoals Peter Pan, de verloren jongen die niet volwassen wou worden.

Allemaal wat bedacht en gewrocht, maar het is vaardig opgeschreven. Het verhaal over de ontvoering wordt afgewisseld met fragmenten uit de cruciale episode uit de jeugd van Rhonda, tijdens de zomer dat zij en haar speelkameraden voor het laatst onbevangen kind konden zijn. De toon is achteloos, bijna luchtig, zoals Rhonda bijna alles achteloos beleeft. Het is deze stijl, met het vleugje humor, dat het boek sterker maakt dan dertien in het dozijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden