Ontstressen tussen de perenbomen

Er zijn nog boerderijen in ons land waar je je kinderen mee naar toe kunt nemen, waar de dieren niet zielig zijn en de mest lekker ruikt, waar planten groeien zonder gif en je welkom bent om rond te neuzen. In dit Jaar van de Boerderij een zomerserie; bezoeken aan boerderijen die iets speciaals te bieden hebben voor de consument. Negende en laatste aflevering: Klein Westerhout

,,Heel het dorp werkte hier in de boomgaarden'', zegt Robin Kars, fruitteler op landgoed Klein Westerhout. ,,Alles gebeurde bij het kersenplukken, er werden ruzies uitgevochten, kinderen verwekt. Mijn tante was eigenares, de voorplukkers maakten haar schoenen schoon met gras, dat was het ritueel. Na de oorlog kwamen er Molukkers plukken, die hadden zo'n fijn gevoel in hun vingers.''

Dat is nu allemaal geschiedenis. We zitten in de schaduw van een hoogstam appelboom en drinken appelsap. Biologische LandGoed appelsap van Klein Westerhout: er zit geen Goudreinet in, alleen maar fijne soorten zoals Coxs Orange Pippin, Alkmene en Elstar, daardoor is de smaak zo zacht.

,,Achter heb ik ook nog een hoogstam Giesser Wildeman staan'', zegt Kars. ,,Een boom met een ziel. Economisch zijn ze niet haalbaar, hoogstambomen. Maar alleen al de rust die ze geven... Er zitten holenduiven in en steenuilen. Hoogstambomen kunnen zestig tot honderd jaar oud worden. De lage moet je na een jaar of tien, twaalf wel rooien. Het is geen kwestie van kilo's, die hoogstambomen geven ook veel fruit, maar je krijgt geen mensen meer om ze te plukken. We hebben ze indertijd met pijn in het hart weggedaan. Als we die echte zoete hoogstam kersenbomen nog hadden, waren het nu monumenten geweest.''

Dat was in de Betuwe. Zijn vader werkte bij Duphar en Robin geloofde als jonge boomkweker nog rotsvast in de chemie. Waarom moeilijk doen met potstalmest, je kunt toch een paar zakken kunstmest halen? ,,Maar we moesten kiezen'', zegt hij. ,,Alles platspuiten, drie keer rijden en geen blad beweegt meer, elk beestje is dood. Dat geeft meer opbrengst, maar gaat ten koste van de smaak en de kwaliteit van de bodem. Je kreeg problemen met resistentie, de middelen werkten niet meer. Nu gaan we voor smaak en kwaliteit, zonder make-up. Sinds de omslag zijn we minder gaan produceren. We laten de appels hangen tot ze lekker zijn. Duur? Het gewone eten is te goedkoop. Daar zijn we allemaal medeplichtig aan, ook de boeren. Tel eens op wat het kost als je straks al dat gif opruimt. Onze afnemers weten dat lekker eten geld kost. De kleine flesjes appelsap gaan als een raket in de betere horeca.''

We lopen rond tussen de fruitbomen, Kars reikt ons handen vol pruimen: grote sappige groene Reine Claudes, paarse Reine Victoria's. Hij vertelt bevlogen over zijn vruchtbomen -de zachte frisse James Grieve, Bloemee voor de hete bliksem. En dan de peren, de Avezaathse Kapelle, de Winterjan, de Beurré Hardy. ,,Ik ben een perenman'', zegt hij. ,,Een peer is een oervrucht, zeker een stoofpeer, zoveel minder voos dan een appel, hij groeit gedecideerder. Voedsel is iets edels.''

We worden door schade en schande wijs, denkt hij. ,,Er zijn zoveel diabetici, zoveel mensen met overgewicht, al die gestreste tweeverdieners die geen plezier meer hebben in het leven. Er komen hier mensen uit het bedrijfsleven om te ontstressen, ze dunnen de pruimen, ze beppen met elkaar en worden een met de boom. Totaal ontspannen aan het eind van de dag. Ik pluk zelf ook weer, het is heerlijk werk, een rijkdom. We hadden hier een man, hij had veel medicijen nodig, maar na een halfjaar hier werken was hij practisch van de medicijnen af, nu heeft hij een vaste baan als tuinman.''

Op afspraak zijn er excursies op het landgoed, personeelsuitjes met sapproeverij. Kars en zijn vrouw Anna, die stiliste is, en zijn compagnon Rijmert Los zien daar wel toekomst in: geen massatoerisme, maar kleinschalig komen proeven, voelen en zien. In de winkel verkopen ze appelsap, jams zonder suiker, ingemaakte stoofperen, honing, en vers fruit. Eind augustus de laatste pruimen en de eerste peren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden