Ontspannen, maar dan zonder Jetix

(Trouw) Beeld Herman Wouters

Kinderyoga is hip. Aanhangers vinden dat het een mooi tegenwicht biedt in het drukke kinderleven waarin de nadruk ligt op kennis en prestatie. En waar uitrusten vaak betekent: languit op de bank voor de televisie.

’Geef elkaar een hand, ga stevig staan, adem in door je neus, adem uit door je neus. Als je wilt, mag je je ogen sluiten. Ik vraag jullie te denken: er is ruimte in mijn hart voor iedereen die hier aanwezig is.”

Sigrid Paesbrugge (51) geeft sinds drie jaar yogales aan kinderen. In de Amsterdamse Yoga Garage komen op deze woensdagmiddag zeven kinderen tussen zes en twaalf jaar bij elkaar.

Paesbrugge ziet yoga als een goede aanvulling op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. „Het vormt een mooie tegenhanger in het kinderleven waarin de nadruk vaak ligt op kennis vergaren, prestaties en competitie.” Kinderen bewegen van nature graag en yogahoudingen zijn speels en fysiek uitdagend, zegt Paesbrugge. „Bovendien prikkelen ze de fantasie en dat stimuleert hun creativiteit.”

De kinderen staan in een kring, de een wat geconcentreerder dan de ander. „Vandaag gaan we op avontuur”, zegt hun juf. „Ik neem jullie mee naar het land van de draken, naar China. Daar heb ik een muziekje bij.”

Als er geluiden van tropische vogels klinken, haalt Paesbrugge een kleine plastic draak tevoorschijn en zet hem in het midden. „Maak maar vleugels, vlieg!”

Zeven paar armen fladderen door de lucht. „Je schrikt, want op de grond zie je een slang!”

Net als de juf duiken de leerlingen naar beneden.

Umberto is tien jaar. Volgens zijn moeder vindt hij de yogales leuker dan piano, volleybal en Braziliaans dansen waar hij ook op zit. „Hier word ik rustig”, zegt hij. „Het is fijn dat ik bij Sigrid over dingen kan spreken waar ik anders niet over praat. Over dat ik bij mensen soms een soort tweede huid zie. Een aura heet dat volgens mij.”

Ondertussen klatert uit de speaker het geluid van een waterval. „We laten het water aan elkaar voelen. Ga maar op een rijtje staan van klein naar groot en tikkel met je vingers waterdruppels op elkaars hoofd, rug en benen.”

Dajour (8 jaar) vindt de oefeningen bij yoga ’grappig’, zegt ze. „Bij andere sporten raak je elkaar niet aan. Hier wel. We masseren elkaar. Dat vind ik leuk. Ik kan het ook goed.”

Aster is bijna twaalf. Ze vindt de yogales ’een beetje apart’. „Je moet het allemaal een beetje figuurlijk zien”, zegt ze. Als de juf zegt dat de draken een ei zien liggen ’zo groot als een kind’, vraagt Aster zich af wat ze precies bedoelt. Zo groot als zijzelf of zo groot als zíj – en ze wijst op het kleinste meisje van de groep.

Als de kinderen wordt gevraagd te lopen met grote drakenpoten en een drakenstaart, kijkt Aster een beetje ongemakkelijk om zich heen. „Soms voel ik me hier wat te groot voor”, bekent ze. Toch komt ze trouw. „Ik vind het vaak lastig om in slaap te vallen. Dan helpen de oefeningen die ik hier leer. ’De kaars’ bijvoorbeeld.”

Juf Sigrid is aanbeland bij de kleine draak. Die is uit zijn ei gekropen en na het vuurspuwen leert hij ademhalen. Iedereen krijgt een gekleurd veertje. „Laat ’m maar eens langs je wang gaan en over de rug van je hand. Voel je dat? Kijk eens of je ’m met je adem in de lucht kunt houden.”

Rijk wordt ze er niet van, zegt Sigrid Paesbrugge, moeder van twee tieners. Maar na tien jaar manager bij een woningcorporatie te zijn geweest, is ze nog iedere dag blij niet meer naar kantoor te hoeven. „Hier kan ik mijn creativiteit in kwijt en daar word ik heel blij van.”

Kinderen beleven plezier aan yoga, zegt Van Paesbrugge. „Dat geeft mij ook weer energie.” Bovendien vindt ze het ’waardevol’ om kinderen gereedschap aan te reiken waarmee ze het leven iets gemakkelijker kunnen maken. „Ik vind het prachtig als ik ze kan laten ervaren dat ze rustiger worden als ze meer naar hun buik ademen en dat ze dat kunnen gebruiken als ze nerveus zijn. Een groter lichaamsbewustzijn is heel handig.”

Er is niet één type yogakind, vindt Van Paesbrugge. „Ieder kind komt hier om een andere reden en ieder kind pikt weer iets anders op. Ik vind niet dat yoga per se nut moet hebben. De kinderen hebben hier plezier. Daar doe ik het voor, dat is mij mooi genoeg.”

Het einde van de les nadert. Juf Sigrid steekt een kaars aan, de kinderen zitten er omheen. „Neem het licht in je op. Sluit je ogen en breng het licht naar je hart. Stel je voor dat het daar licht brengt voor iedereen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden