Ontsnapt aan de reisleider

Comacchio
Waar ben je, ontglipt aan de gids, nu beter op zijn plaats dan in het walhalla van de paling? De moerasdelta van Comacchio, dichtbij Ravenna, is voor de aal zó aantrekkelijk dat-ie het er voor over heeft de Italiaanse laars rond te zwemmen om er te komen. Alle paling, ook die uit Volendam, komt namelijk uit de verre Sargasso-zee.

Hoewel de hoeveelheid paling door overbevissing sterk is afgenomen, kan je op gezette tijden nog zien hoe de vis wordt klaargemaakt in de 'Manifattura dei Marinati'. In Comacchio doen ze namelijk niet aan het roken van paling. Ze eten hun paling uitsluitend gemarineerd. Ook als vogelliefhebber ben je er op en rond het water aan het goede adres. En zelfs als je niet van vis en vogels houdt is er nog iets te doen: staren in de verte, terwijl mist de grens tussen water en lucht steeds verder doet vervagen. www.parcodeltapo.it

Nog één kerk dan...
Als je na de paling weer een kerk aankan, vergeet dan niet een bezoek aan de prachtige Abdij van Pomposa. Even ten noorden van Comacchio.

Fietsen
Rondom Ravenna zijn er veel fietspaden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de fraaie pijnboombossen van Classe en San Vitale, ten zuiden en ten noorden van de stad. Een tochtje door het noordelijke bos valt goed te combineren met de zuidkant van de moerasdelta van Comacchio, richting Sant'Alberto. Daar is ook het Ornitologisch Museum.

Strand
Als de gids je daar zou willen zoeken is-ie lang bezig. Stranden zijn er hier te over. Vroeger lag ook Ravenna zelf aan zee, maar daar is gaandeweg 'iets tussen gekomen'.

Eten
Voor overdag is er het lokale 'fast food', de piadina. Het is een dun, dichtgevouwen pannekoekje van bloem, water, zout en reuzel of olijfolie. Dit als verpakking van wat je maar wilt. De variatie in vullingen is eindeloos, maar de meest gangbare in Ravenna is die met rucola en squacquerone, een verse kaas die twijfelt tussen gewoon zacht zijn en druipen. 'Verplicht' zijn hier ook de cappelletti, gevulde pasta. Het zijn driehoekjes waarvan twee punten rond de vinger aan elkaar worden gehecht. Je kunt ze 'naakt' krijgen, gekookt in kippenbouillon, of met ragù.

Drinken
Nergens kan je de lokale wijnen beter proberen dan in de Ca' de Vèn, een spectaculair fraaie zaak. Sfeervoller kan niet. En je kunt er ook eten. (Onweerstaanbaar voor historiefreaks is de wijnsoort Rubicone IGT). www.cadeven.it

Zitten
In het Aartsbisschoppelijk Museum kun je je vergapen aan een aartsbisschoppelijke zetel van ivoor. Héél mooi. Als je tenminste de gedachte van je af kunt zetten aan de halve kudde olifanten die ervoor nodig was...

Extra mozaïek
Voor wie van mozaïeken maar geen genoeg kan krijgen biedt het 'MAR' ook hedendaagse mozaïekkunst (www.museocitta.ra.it) Daarnaast is er verspreid over de stad nog een hele serie mozaïekwinkels te vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden