Ontsnapt aan de reisleider

Vliegen en fladderen
Er zijn maar weinig winkels waar je omhoog moet kijken naar de handelswaar, maar in vliegerwinkel Bilboquet hangen de schatten aan het plafond. Honderden modellen vliegers, van zeemeerminnen en dolfijnen op de kinderafdeling tot het professionele wedstrijdwerk beneden in de kelder. Het personeel geeft ook advies over de beste vliegerplaatsen langs de kust. Kijk voor meer informatie op www.bilboquet.com

Nog meer moois in de lucht: de vlindertuin. Hier vliegt een kleurrijke collectie tropische vlinders rond in de kas. Ook de cocons zijn adembenemend. Het best komen de kleuren tot hun recht op een zonnige dag. De vlindertuin ligt vlakbij de zomerveerhaven naar de eilanden van de Golfe du Morbihan en is een gegarandeerd succes bij kinderen.

Een ander kindvriendelijk adres is Bob'art, een theesalon bij het stadhuis. Behalve thee drinken kun je hier ook leren breien en handwerken. Bovendien organiseren de dames allerlei creatieve activiteiten voor kinderen. Ideale tussenstop in een verregend weekend.

Onvermijdelijke stadsmuren
Figuurlijk kun je er niet omheen, letterlijk juist wel: de mooi bewaard gebleven stadsmuren van Vannes. Het lijkt één geheel, maar in feite dateert ieder deel uit een andere periode. De gallo-romeinse muur bij de vijftiende-eeuwse Joliette-toren is het oudste deel en werd al in de derde eeuw gebouwd. De meest recente stukken muur zijn uit de zeventiende eeuw. Het Chateau de l'Hermine verrees in de achttiende eeuw op de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Lopen kan op, om en onder de stadsmuur. Het office de tourisme aan de haven heeft ruime keus aan informatiemateriaal en kan een rondleiding regelen. Een aanrader is de avondwandeling, als de muren en torens prachtig zijn verlicht. www.tourisme-vannes.com

Net buiten de stadsmuur ligt de kerk gewijd aan Sint Patern. Deze bisschop uit de vijfde eeuw wordt gezien als een van de zeven 'aartsvaders' van het Bretonse katholicisme. Tegenwoordig staat de wijk Sint Patern synoniem voor gezellig uitgaan, met als hoogtepunt de rue de la Fontaine met een keur aan restaurants.

Rugby
Wie de doorgaans keurige inwoners van Vannes eens op een andere manier wil leren kennen, moet gaan kijken bij een thuiswedstrijd van het ongekend populaire rugbyteam. De Rugby Club de Vannes is opgericht in 1950 en speelt in de topklasse van de amateurs. Al enkele jaren hoopt het team door te stromen naar de rugby-variant van de eredivisie, maar dat lukt nog niet echt. Toch blijven de supporters onverminderd enthousiast en zullen een bezoekende buitenlander onmiddellijk gaan uitleggen dat hun rugby deel uitmaakt van de Keltische identiteit van de Bretonnen. Kijk voor de wedstrijdkalender van de Vannes rugbyclub op www.rcvannes.com

Verse vis
Koks uit de wijde regio komen 's ochtends naar de vishallen van Vannes voor hun inkopen. De lokale vissers (of hun familie) bieden hier zelf de vis aan die ze de nacht ervoor hebben gevangen. Ernaast staan de oesterkwekers, die natuurlijk ook mosselen, alikruikjes en andere schelpdieren in hun assortiment hebben. Liefhebbers moeten zeker de palourdes proberen, uit de familie van de venusschelpen. Drink na de inkopen nog even wat in het café net achter de vismarkt, Le P'tit Belon. Dit is het stamcafé van de vissers, die hier 's ochtends hun glaasje muscadet drinken (met een schaaltje oesters ernaast).

Uithangborden
Niet nodig om een straatnaam- of uithangbord te stelen als aandenken. Bij de winkel La Compagnie des Reclames koop je de prachtigste retro borden, ambachtelijk gemaakt in een klein bedrijfje vlak buiten de stad. Ook hebben ze een groot aanbod aan oude reclameborden, zowel van grote Franse merken als van typisch Bretonse producten zoals de Paté de Porc Henaff. www.e-replica.fr

Rare jongens, die Romeinen
In 'De Bello Galico', het niet zo objectieve verslag van Julius Caesar over de verovering van Gallië, zijn verschillende hoofdstukken gewijd aan een Gallische stam die koppig weerstand bleef bieden tegen de Romeinse veroveraars. Dat was niet het kleine Gallische dorp van Asterix en Obelix aan de Bretonse noordkust, maar de zeevarende stam van de Veneten. In 56 na Christus versloegen de Romeinen hen in een zeeslag aan de Bretonse zuidkust. De heuvel op het schiereiland de Rhuys (bij Vannes) waar Caesar op de uitkijk stond en de veldslag leidde, is nog altijd te bezichtigen.

Speerpunten, munten, sierraden en allerlei andere overblijfselen van de Romeinen en de Kelten uit die periode zijn er dus in overvloed in het oudheidkundig museum chateau Gaillard (net achter de rue des Halles). Na Parijs heeft Vannes de meest omvangrijke collectie aan gallo-romeinse vondsten. Niet verbazingwekkend, gezien de nabijheid van de beroemde menhirvelden van Carnac. Een ander overblijfsel uit deze periode is de naam van de stad, genoemd naar de strijdbare Veneten, al heette Vannes in de Romeinse tijd Darioritum.

Vakantiegevoel
Eén van de leukste aspecten aan Vannes is de ligging pal aan de Golfe du Morbihan. Dat geeft een permanent vakantiegevoel dat al begint op de terrasjes van de Place Gambetta aan de haven. Menig inwoner van Vannes pakt na een zware werkdag de auto of fiets om een aperitiefje te pakken in de stadswijk Conleau. Op dit vroegere eiland lijkt het altijd feest. Er is een groot (en gratis toegankelijk) openluchtzwembad en een eenvoudige speeltuin voor kinderen. Het te'ras van La Guinguette, inclusief accordeonist, lijkt direct uit het Parijs van Renoir afkomstig. Het ernaast gelegen restaurant Le Roof is de populairste locatie in Vannes voor fruits-de-mer. Er loopt een rustig voet- en fietspad, omgeven door bomen, vanaf de haven naar Conleau. Te voet duurt deze wandeling ruim twee uur.

Bretonse lekkernijen
Wie nog niet wist wat voor lekkerbekken de Bretonnen zijn, komt daar bij een wandeling door Vannes wel achter. Het wemelt er van de crêperies en van de banketbakkerijen met heerlijke 'far breton', 'kouig amann' en macarones. Bij de Place des Lices zit wereldkampioen ijsmaken Alain Chartier:
ww.ecoledesdesserts.com

Streekproducten
Het zwaartepunt van alle Betonse heerlijkheden, ook qua calorieën, ligt in de rue des Halles. Delicatessenzaak La Tapenalgue heeft een prachtige verzameling van streekproducten. Luister vooral naar de suggesties van de enthousiaste eigenaar om behalve klassiekers als zoute caramel, cider en fleur de sel, ook minder bekende lokale specialiteiten uit te proberen.

Slechts een paar passen hier vandaag zit Les Caprices de Manon, waar de eigenaresse van snoepjes grappige bloemen maakt, die eigenlijk te mooi zijn om op te eten. Even bijtanken kan bij Brasserie des Halles, waar regelmatig live jazz optredens zijn van hoog niveau.

Vannes et sa femme
Iets ten zuiden van de rue des Halles steken twee houten hoofdjes uit een laat-vijftiende-eeuws vakwerkhuis. Niemand weet wie de koppen moeten voorstellen, maar de bevolking van Vannes heeft ze geadopteerd als 'Vannes et sa femme'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden