Ontsnapt aan de reisleider

1 Les Abattoirs
Een stad die mee wil tellen, heeft een museum voor moderne kunst. Dat van Toulouse is ondergebracht in de oude slachthuizen aan de andere kant van de Garonne, vlakbij de Pont St.Pierre. De ruimte is spectaculair en op zichzelf al een bezoek waard. De collectie legt de nadruk op abstract expressionisten, minimalisten en Japanse en Chinese kunstenaars. Grootste attractie is een enorm toneelgordijn dat Pablo Picasso in 1936 schilderde. Het is meer dan acht meter breed en dertien meter lang.

Buiten het museum bevindt zich een aangenaam parkje, het Jardin Raymond VI. Hier staat een bijzondere draaimolen, Le Beau Manège. De dieren en apparaten waar de kinderen op zitten zijn ingenieuze creaties van hout, koper en linnen.

2 Claude Nougaro
Claude Nougaro (1929-2005) was een zanger die vooral in de jaren zestig en zeventig furore maakte. Zijn chansons zijn doortrokken van jazz, samba en een rollende 'r' die typerend is voor de streek.

Nougaro's ode aan de stad ('Toulouse'), geschreven in 1967 toen hij het had gemaakt in Parijs, is voor de stad wat 'You never walk alone' is voor Liverpool. Het galmt door het stadion van de rugbyclub Stade Toulousain of over het Place du Capitole als er weer een landelijke of Europese titel te vieren valt. Dat is altijd een wat vreemde gewaarwording, omdat het poëtische, universele lied over heimwee niets heeft van een strijd- of feestlied.

Het geboortehuis van Nougaro aan de Boulevard Arcole nummer 56 heeft een plaquette gekregen, maar de zoon van een operazanger en concertpianiste groeide op in de volkswijk Les Minimes, bij zijn grootouders. In 'Toulouse' zingt Nougaro hoe hij hier als jongetje op weg naar school vaak klappen kreeg.

Vele decennia later kocht Nougaro een loft aan het Quai de Tounis 112 met uitzicht op de Pont Neuf. Onder de brug staat de tekst van zijn liefdesverklaring aan de grijze rivier, 'C'est une Garonne'.

3 Canal du Midi
In Toulouse begint het Canal du Midi, een kanaal van 241 kilometer dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt, via de Garonne. Een enorm project waarmee in 1667, in opdracht van Lodewijk XIV, werd begonnen.

Het kanaal was een technisch verbluffend werkstuk vanwege de hoogteverschillen die onderweg werden overwonnen en een vrijwel onmiddellijk economisch succes. In de 19de eeuw werd het kanaal overvleugeld door de spoorwegen. Het is nu werelderfgoed en je kunt er, langs de platanen, goed fietsen. Die bomen blijken nu overigens vaak ziek te zijn, een probleem dat de Unesco-status in gevaar brengt.

4 Rugby
Toulouse heeft als vierde stad van Frankrijk natuurlijk een voetbalclub op het hoogste niveau in de Division 1, kortweg D1. Maar veel belangrijker is rugby. Rugby is religie in Toulouse. Stade Toulousain werd vier keer Europees kampioen - sinds deze competitie in 1996 werd ingevoerd - en achttien keer landskampioen.

De fanshop 'Rouge et Noir' aan het begin van de Rue Remusat bij de Boulevard de Strasbourg heeft het gebruikelijke aanbod van replicatenues, petjes en sjaaltjes, maar ook een uitgebreide collectie vrijetijdskleding met het ST-logo. Het stadion Ernest-Wallon is te bezoeken.

5 Markt Victor Hugo
De grootste markt van Toulouse is ondergebracht in een functioneel gebouw dat in de jaren zestig de oude smeedijzeren hallen verving. Dat is jammer, maar binnen bevindt zich een van de mooiste markten van het land. Vlees, vis en fruit worden hier niet neergelegd, maar geëxposeerd. Je wordt er hier ook aan herinnerd dat ze in Frankrijk de hele koe, het hele kalf en het hele varken benutten. Met pens, staart, wang, tong en hersenen hebben we geen moeite, maar even slikken is het toch wel bij de 'salade de museau', een varkenssnuitensalade.

Een van de mooiste stands is die van Maison Garcia. De nadruk ligt hier op specialiteiten van de andere kant van de Pyreneeën, zoals de bekende rauwe ham van zwarte varkens die hun hele leven alleen maar eikeltjes hebben gegeten.

Op de bovenverdieping van markt bevindt zich een goed bewaard geheim: er zijn hier verschillende restaurants die vanaf €12,50 een uitstekend menu aanbieden met streekproducten, zoals gegrilde varkenspootjes en Cassoulet.

6 Cassoulet
Toulouse maakt er met de stad Castelnaudary (even ten zuidoosten van Toulouse) ruzie over: wat is de geboorteplaats van de echte Cassoulet? Het gerecht, een van de meesterwerken van de Franse keuken, is een stevige stoofpot met witte bonen, eend en worst. In Castelnaudary zou het zijn uitgevonden tijdens de belegering van de stad door de Engelsen in de honderdjarige oorlog (1337-1453). Alles wat in de uitgeputte stad nog aanwezig was, werd in de pan gedaan om de eigen troepen overeind te houden. De Engelsen zouden vervolgens zijn verslagen, dankzij die Cassoulet dus.

Mooi verhaal, maar er waren in die tijd nog geen witte bonen, het kunnen wel tuinbonen zijn geweest. En tuinbonen, die horen niet in een echte Cassoulet. Het is waarschijnlijk gewoon zo'n bijzonder voedzame boerenschotel die 's ochtend op het vuur werd gezet en dan 's avonds klaar was.

7 Airbus
"Als Airbus verkouden is, hoest Toulouse", zo luidt een lokaal gezegde. Maar het gaat uitstekend met Airbus, de grootste werkgever van de stad. En de fabrieken zijn te bezoeken. Reken tussen de tien en veertien euro voor een 'A380 circuit' waarbij je het gehele productiepoces kunt volgen van dit succesnummer waarmee de Amerikaanse concurrent Boeing de laatste tijd steeds wordt afgetroefd. Toulouse beschikt iets buiten de stad ook over een ruimtevaartthemapark, het Parc de la Cité de l'espace. Hier zijn onder andere een exacte replica van het ruimtestation Mir, een Arianeraket en een Concorde te zien.

8 Musée Saint-Raymond
Dit is een klein museum dat er tijdens een bezoek aan Toulouse vaak bij inschiet. Het Saint-Raymond, naast de basiliek Saint-Sernin, is een school uit de 16de eeuw, waar een van de belangrijkste collecties vondsten uit de oudheid in Frankrijk is ondergebracht. Zoals de bustes uit de Romeinse villa die werd opgegraven in Chiragan, zestig kilometer ten zuidwesten van Toulouse. Heel bijzonder is dat het gebouw bovenop Romeinse en vroeg-christelijke graven staat. Die zijn te bewonderen in de kelder.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden