Ontsnapt aan de reisleider: Cambridge

Vers, huisgemaakt, met lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. En dat in de veertiende eeuwse kerk van St. Michael’s, die voor de gelegenheid, tijdens een vrij recente verbouwing, in een hedendaagse jas is gestoken. Bij The Michaelhouse Café is bovendien een kunstgalerie ingericht. Kunst, koffie, kerk en cakejes zijn zeer de moeite waard.

St. Michael’s Church, Trinity Street

Cambridge heeft een behoorlijke kerkdichtheid. Naast de kapellen bij de colleges is de ’Round church’ aan Bridge Street een bezoek waard. Maar vooral is het leuk om op zondag één van de drie diensten in St. Andrew the Great bij te wonen. De kerk organiseert zowel familiediensten als studentendiensten (de laatste een uurtje later). Preken zijn praktisch, helder en toegankelijk. De muzikale begeleiding bij de opwekkende liederen is in handen van een band, vaak met solist.

St. Andrews Street

Tegenover Trinity College, in All Saints Garden, is op zaterdag al dertig jaar lang een kunstmarktje te vinden. De markt is klein, maar wat er aan foto’s, sieraden en schilderijen verkocht wordt, is mooi. In de zomer en rond de Kerstdagen is de markt ook op vrijdag geopend.

Trinity Street

Veel leuker dan de grote boekenketens in het centrum van Cambridge is het kleine, verstopte David’s Bookstore. Fijne mensen, een authentieke, prettige sfeer en lange rijen tweedehands boeken, waaronder eerste drukken van A. A. Milne’s ’Winnie the Pooh’.

16 St. Edwards Passage

Het café bestaat al sinds 1667. Toen werd het geopend als ’Eagle and Child’. In vierhonderd jaar gebeurde er veel en sporen zijn nog volop te zien: op het plafond onder meer krabbels van piloten uit de Tweede Wereldoorlog. De natuurkundige Francis Crick kondigde hier tijdens een lunch in 1953 aan dat hij, samen met James Watson, ’the secret of life’ had ontdekt, namelijk de structuur van DNA. Een blauw bord naast de ingang van de kroeg, die nu ’The Eagle’ heet, herinnert nog aan de ontdekking van Crick en Watson, waarvoor zij later de Nobelprijs ontvingen.

8 Benet Street

Leuke Duitse eigenaren die dag in dag uit in de keuken staan om hun eigen verse soepen en zelfgebakken taarten te bereiden. Trockel, Ulmann und Freunde is een kleine, kleurrijke bedoening – an oasis of colour and warmth in a grey part of town volgens de website Localsecrets.com – waar studenten komen om te studeren en zakenlieden om te vergaderen. En te genieten van het menu.

13 Pembroke Street

De Romeinen doorwaadden de rivier Cam en bouwden een kamp op Castle Hill. Castle Hill bestaat nog steeds. Van daaruit is het uitzicht over de stad erg mooi, zeker bij zonsop- of -ondergang.

Castle Street

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden