Ontsnapt aan de geschiedenis

De Braziliaan Sebastião Salgado (1944) is een van de bekendste fotografen ter wereld. Voor zijn indrukwekkende zwart-witfoto's won hij talloze prijzen. Zijn reportages, bijeengebracht in boeken als 'Workers' en 'Migrants' tonen grote betrokkenheid bij mensen

die het minder goed getroffen hebben. Zijn nieuwe fotodocument 'Genesis' laat een heel andere kant van hem zien: zijn liefde voor de natuur.

Dat kwam zo: eind jaren negentig erfde Salgado een door ontbossing en erosie verwoest stuk land, en besloot hij de meer dan driehonderd soorten bomen terug te planten die er in zijn jeugd nog wel stonden. Tot zijn verrukking keerden ook de dieren die er destijds leefden terug. Dat deed hem besluiten niet de verwoesting van de planeet, maar haar schoonheid vast te leggen.

'Genesis' staat berstensvol beelden van door de mens onaangetaste landschappen: bergen, ijsschotsen, oerwoud, toendra's, en woestijnen, inclusief de dieren die zich daar van oudsher in bewegen. Daarnaast zocht de al bijna bejaarde fotograaf wereldwijd stammen en volkeren op die nog leven alsof de eeuwen geen vat op hen hebben gehad, zoals de Nenets in Siberië en de Kamayuna-stam in het Amazonegebied. Het resultaat is een kolossaal boek met talloze ijzersterke zwart-witfoto's, al had de selectie wel scherper gekund: drie meesterlijke foto's van pinguïns maken meer indruk dan dertien van wisselende kwaliteit.

Sebastião Salgado: Genesis. Redactie, concept en ontwerp Lélia Wanick Salgado.

Geb. 520 blz. waarvan 17 uitklapbaar.

euro 49,99. Taschen via Librero, of www.taschen.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden