Ontslagrecht domineert debat over commissie-Bakker

(Novum) - Het ontslagrecht overschaduwt het debat dat de Tweede Kamer woensdag voert over de aanbevelingen van de commissie-Bakker, die gericht zijn op het verhogen van de arbeidsparticipatie. De oppositiepartijen willen weten of het kabinet het ontslagrecht nu wel of niet gaat hervormen.

"Deze bom onder de coalitie is nog niet gedemonteerd", zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. "De soap gaat gewoon door", voorspelde SP-fractievoorzitter Agnes Kant. "Het allerslechtste scenario is dat de commissie-Bakker wordt gebruikt om ook de hervorming van het ontslagrecht op de lange termijn te schuiven", stelde VVD-Kamerlid Stef Blok.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman repliceerde dat het ontslagrecht niet het belangrijkste onderwerp is. "Als de commissie-Bakker ons één ding heeft duidelijk gemaakt, is het dat het hoort te gaan over iets anders dan ontslagrecht. Namelijk over de tekorten op de arbeidsmarkt en de gevolgen die die voor Nederland kunnen hebben." CDA-Kamerlid Eddy van Hijum hield het erop dat het kabinet binnenkort met meer gedetailleerde voorstellen moet komen op basis van het rapport van de commissie-Bakker.

Het kabinet stelde de commissie-Bakker in naar aanleiding van een ruzie tussen CDA en PvdA over versoepeling van het ontslagrecht. Dat conflict leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis. Het CDA was voor, de PvdA tegen. De commissie-Bakker presenteerde in juni haar rapport, met daarin een serie voorstellen die de arbeidsparticipatie moeten bevorderen.

Commissievoorzitter Peter Bakker, in het dagelijks leven topman bij postbedrijf TNT, stelde dat het niet ging om het ontslaan van mensen, maar om de vraag hoe bedrijven nu en in de toekomst voldoende werknemers kunnen vinden. De commissie stelde onder meer voor de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 67 jaar. Het kabinet neemt dat advies vooralsnog niet over, maakte minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden